EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Ферми в Германия затворени заради отровни яйца

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ферми в Германия затворени заради отровни яйца

mail14:15 | 04.01.2011прегледи 1008 коментарикоментари 0


Около 1000 ферми са затворени в германската провинция Долна Саксония след откриване на високи концентрации на диоксин в яйцата и храната за животните, съобщи земеделското министерство на провинцията, цитирано от ДПА.
Диоксинът е определен като канцерогенно вещество от Световната здравна организация и е страничен продукт, който се образува при химични процеси и при при горене - естествено или индустриално.
Смята се, че засегнатите ферми са закупили заразени с диоксин мазнини за животинска храна. Затварянето на фермите е мярка за безопасност, докато бъдат направени изследванията.
В затворените ферми се отглеждат кокошки, прасета и пуйки. В провинция Долна Саксония има над 50 000 ферми. Засегнатите ферми са получили животинската храна от холандски доставчик, който от своя страна получил заразената с диоксин мазнина от германски производител на биогорива.

 ЕК поиска днес от германските власти да я информират за мащабите на заразяването с диоксин, открит в птицеферми и свинеферми в страната. Брюксел настоя освен това да получи информация за евентуален износ на продукти от тези стопанства, предаде Франс прес."Поискахме сведения дали са изнасяни яйца и месо и ще проверим дали има проблеми за други страни", обяви Фредерик Венсан, говорител на еврокомисаря по здравеопазването Джон Дали. "Искаме да знаем мащабите на разпространението на заразяването, защото първоначално то засегна две провинции, а сега те са пет", подчерта говорителят. Случаят придобива европейско измерение, защото Германия предупреди всички свои партньори от ЕС чрез системата за обявяване на тревога, която тя задейства на 27 декември, уточни Венсан."Засега проблемът изглежда е ограничен вътре в пределите на Германия", каза още говорителят на еврокомисаря по здравеопазването.
Засегнатите стопанства са били снабдявани с фураж от производителя Harles & Jentzsch, в Ютерсен, в северната част на страната.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg