EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фед: Търговската война с Китай риск №1 за САЩ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фед: Търговската война с Китай риск №1 за САЩ

mail17:45 | 26.08.2019прегледи 775 коментарикоментари 0


Един от най-големите рискове за американската икономика според Фед е водената от президента Доналд Тръмп търговска война с Китай. Това заяви ръководителят на Фед Джером Пауъл, цитиран от "Би Би Си".

От своя страна американският президент Доналд Тръмп реагира остро на изказването на Джером Пауъл.

„Както обикновено, Фед не направи нищо! Невероятно е, че могат да „говорят“, без да знаят или да питат какво правя, което ще бъде обявено скоро. Имаме много силен долар и много слаб Фед. Ще работя „блестящо“ и с двете, а САЩ ще се справят чудесно“, написа Тръмп в Twitter.

„Въпросът ми е кой е най-големият враг за американската икономика, Джей Пауъл или председателят Си?“, добави Тръмп.

Вчера Пекин обяви, че ще наложи тарифи върху американски вносни стоки за 75 млрд. долара, което ще добави допълнителни 10% над съществуващите цени в спора между двете водещи световни икономики.

Наскоро Доналд Тръмп обвини Китай в манипулиране на валутата си, след като местният юан се срина до невиждани от 2008 г. нива.

Пекин позволи на националната си валута да поевтинее до 7 за долар, като това се случва за първи път от 11 години насам. Ходът изненада търговците, тъй като азиатската държава обикновено подкрепя юана.

Президентът на САЩ побърза се включи с коментар в Twitter, където написа, че това е „валутна манипулация“, която „значително ще отслаби Китай“.

Китайската централна банка отхвърли категорично определянето от Вашингтон на Пекин като "валутен манипулатор" и заяви, че не използва обменния курс на юана като инструмент в търговския спор между двете водещи световни икономики, твърдейки, че нивата на местната валута се определят от пазарите.

"Kитaйcĸaтa cтpaнa дълбoĸo cъжaлявa зa peшeниeтo нa CAЩ дa пpизнaят Kитaй ĸaтo cтpaнa, ĸoятo мaнипyлиpa вaлyтния ĸypc. Toзи eтиĸeт дopи нe oтгoвapя нa ĸoличecтвeнитe cтaндapти, oпpeдeлeни oт CAЩ зa oпpeдeлянe нa вaлyтния мaнипyлaтop. Toвa e нeoбocнoвaнa пoлитиĸa нa eднocтpaнни дeйcтвия и пpoявa нa пpoтeĸциoнизъм", ce ĸaзвa в изявлeниeтo на Китайската централна банка.


Тагове: Фед, САЩ, Тръмп
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037