EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ФЕД се колебае за основната лихва

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ФЕД се колебае за основната лихва

mail12:33 | 13.10.2017прегледи 9777 коментарикоментари 0


Повечето членове на Федералния резерв продължават да вярват, че биха повишили отново основната краткосрочно лихва до края на годината, но в същото време някои от тях желаят да получат по-убедителни доказателства за нарастване на инфлацията преди да подкрепят подобно решение, показа оповестена в сряда вечерта стенограма от заседание на Централната банка на САЩ, проведено на 19-и и 20-ти септември.

Според протоколите от септемврийската среща, американските централни банкери са имали продължителен дебат относно перспективите за ускоряване на инфлацията, като ключовият въпрос, който е бил обсъждан е дали неотдавнашното ѝ слабост се дължи на временни фактори, или представлява по-трайна и дългосрочна тенденция.

Някои от участниците на заседанието са сигнализирали, че би било грешка да се изчака инфлацията да достигне целевото ниво от 2 на сто, преди да има ново вдигане на лихвите ставки, но друга част от централни банкери са настояли за "търпеливост", което сякаш поставя под съмнение очакваното от финансовите пазари трето за настоящата година повишаване на федералната фондова лихва през декември.

Като цяло стенограмата показва, че представителите на Фед са били разделение в три лагера по отношение на по-нататъшното повишаване на лихвените ставки.

Първият, включващ "голяма част" от членовете на Фед, смята, че увеличаването на лихвените проценти "по-късно тази година" вероятно ще бъде оправдано, ако средносрочната перспектива остане почти непроменена.

Вторият лагер, състоящ се от по-малко на брой банкери, пък отбелязва, че тяхното решение ще зависи от постъпващите икономически данни, като те ще искат да се уверят, че "инфлацията се движи нагоре", преди да подкрепят ново затягане на лихвите на последното за годината заседание през декември.

Малцина членове на Фед заявяват, че следващото повишаване на лихвите трябва да бъде отложено, докато инфлацията съвсем ясно не се окаже на пътя на системно достигане на целевото ниво от 2 на сто в средносрочен план.

Изразените опасения от редица представители на Федералния резерв относно все още упорито ниската инфлация в САЩ сякаш поставят под съмнение декемврийското вдигане на лихвите. Това се отразява негативно на щатския долар, като в началото на днешната европейска търговия индексът на зелените пари спрямо останалите шест основни валути се понижи към двуседмично дъно от 92,827 пункта (най-ниско негово ниво от 26-и септември насам)./БНР

 

 

 

 


Тагове: ФЕД, лихва
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg