EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фармацевти:Лекарствата поскъпват

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фармацевти:Лекарствата поскъпват

mail09:15 | 21.11.2013прегледи 861 коментарикоментари 0


От следващата година е възможно лекарствата, които Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ плаща частично, да поскъпнат за пациентите. Това прогнозира в националния пресклуб на БТА Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. По думите му поскъпването може да бъде до 20 на сто. Според Костов причината за подобно поскъпване са крие в готвени нови условия в договорите, които фармацевтите подписват с НЗОК.
Според новите условия се предвижда отстъпката, която всеки е получавал от аптеката, да бъда споделена с НЗОК. Когато един пациент получи по-малка отстъпка, ще трябва да доплати повече отколкото досега и тъй като няма откъде да дойде тази отстъпка, ще се наложи увеличение на цените на лекарствата, обясни Костов. Този текст ще бъде атакуван в Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ и в съда, допълни той. Същите изисквания бяха предложени и миналата година, но КЗК е препоръчала на НЗОК те да отпаднат, а Върховният административен съд е постановил да не се прилагат, добави Костов.
Друго условие, което собствениците на аптеки ще оспорват, е текстът, който предвижда една рецепта да бъде обработвана за 6 минути, а един протокол - за девет. Всяка аптека ще има лимит на обработените рецепти. Това изискване слага лимит на аптеките и ограничава правото на избор на пациентите от коя аптека да закупят лекарството си. Председателите на националнопредставените пациентски организации изразиха несъгласие с готвените промени.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg