EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ФАО прогнозира спад на цените на ориз и пшеница

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ФАО прогнозира спад на цените на ориз и пшеница

mail11:40 | 11.10.2016прегледи 1497 коментарикоментари 0


Очакваната добра реколта при пшеницата и ориза вероятно ще допринесе за рекордни спадове при цените на тези основни зърнени култури, прогнозира Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО), съобщи Франс прес.

Благоприятните перспективи най-вече за основните култури се очаква да доведат до понижение на техните цени до най-ниско равнище от шест години, посочва ФАО в комюнике.

Световното производство на зърно ще достигне тази година 2,569 милиарда тона, което е с 1,5 на сто повече спрямо предходната година.

Стойността на вноса на хранителни продукти вероятно ще намалее с около 11 процента тази година до 1,168 трилиона долара.

ФАО е преразгледала към повишение прогнозите си за световното производство на пшеница, което се очаква да достигне 742,4 милиона тона, подпомогнато от увеличението в Индия, САЩ и Русия - страната, която е на път да измести Европейския съюз като най-голям износител на зърнени култури. Според ФАО обаче общото потребление на пшеница ще бъде само 730,5 милиона тона.

Световното производство на ориз пък за първи път от три години ще отчете растеж (+1,3 на сто), който ще му позволи да достигне най-високото си равнище в историята - 497,8 милиона тона.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg