EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ФАО блокира сделки със земя в Африка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ФАО блокира сделки със земя в Африка

mail11:45 | 14.05.2012прегледи 525 коментарикоментари 0


Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) прие директиви за регулиране на купуването на земи в света, заяви говорителят Джордж Курус, цитиран от Франс прес. Той изтъкна, че одобрението е било единодушно - всички са станали на крака и са аплодирали. Документът от около 40 страници, част от който е разпространен в интернет, е изработен след месеци съгласуване между държавите, частния сектор,
гражданското общество и международните организации. Масовото изкупуване на земеделски земи, особено в Африка и Азия, предизвиква полемика от няколко години, защото лишава местното население от достъп до земята и природните ресурси.
В документа ФАО препоръчва държавите да взимат предпазни мерки срещу "евентуални рискове от трансакции в голям мащаб при поземлени сделки". Държавите трябва да постановят прозрачни правила за мащаба, предела и естеството на разрешените трансакции в поземленото право и да определят какво представлява на тяхна територия трансакция в голям мащаб при поземлени сделки, отбелязва ФАО. Това са директиви с факултативно приложение, целящи да изложат международно признати принципи и норми, за което неправителствени организации изразиха съжаление след приемането на документа.
 


Тагове: ФАО, земя, сделки
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg