EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фамилни компании от ЦИЕ се организират

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фамилни компании от ЦИЕ се организират

mail13:20 | 13.04.2011прегледи 1249 коментарикоментари 0


Правителствата от Централна и Източна Eвропа трябва да подпомогнат работата на фамилните компании, като създадат по-успешна регулация на този специфичен по своята същност и начин на работа сектор на икономиката. Около тази позиция се обединиха Българското сдружение на фамилния бизнес (FBN Bulgaria) и фамилните организации в страните от Източна Европа в Будапеща, на която бе учредена Асоциацията на фамилния бизнес в Централна и Източна Европа. Българското сдружение на фамилния бизнес бе основен катализатор за създаването на регионалното звено. Ключови цели на асоциацията ще бъдат подпомагането на приемствеността между поколенията във фамилните компании в ЦИЕ, както и привличането на вниманието на местните правителства към този бизнес сектор.
„Историческите събития през последните 20 години правят бизнес средата в нашите държави изключително идентична. В следващото десетилетие всички фамилни компании, създадени след политическите промени през 90-те години на миналия век, ще се изправят пред трудния преход от основателите към следващото поколение”, каза Христо Илиев, председател на Сдружението на фамилния бизнес в България, след като подписа споразумението за обединение. „По последни данни 60% от БВП и 50% от работните места на Стария континент се осигуряват именно от фамилни компании. Освен това те са тези, които в голяма степен формират средната класа в страните от ЦИЕ. Тези фактори правят отговорността ни за развитието на местните икономики изключително голяма и няма как да се справим без подкрепата на правителствата. От друга страна проблемите, които имаме ние днес, се различават значително от дневния ред на фамилния бизнес в Стара Европа, тъй като приемствеността там не е прекъсвана от стотици години. ”, обясни Илиев.
Световният опит сочи, че при едва 30% от фамилните компании предаването на бизнеса от първото към следващото поколение е успешно. Осигуряването на гладка приемственост в семейния бизнес в следващите десет години ще даде сериозно отражение не само върху съдбата на самите фамилни компании, но и върху цялостната икономическа и социална картина на страните от ЦИЕ. „Развитието на фамилните компании в региона е от изключително значение за бъдещето на страните от бившия социалистически лагер”, коментира Христо Илиев. „Затова и една от най-важните цели на Източноевропейската асоциация е да накара правителствата в тези страни да приеме фамилните компании като основополагащи за икономиката”, допълни Илиев.
България е първата страна в ЦИЕ, създала сдружение на фамилните компании и първата членка на Международната асоциация на фамилния бизнес. Страната ни бе и основен инициатор за създаването на Източноевропейската организация. На учредителното събитие в унгарската столица присъстваха и представители на Международната асоциация на фамилния бизнес. Срещите, касаещи бъдещето на ЦИЕ, ще станат ежегодна традиция, а обект на дискусиите ще бъдат най-актуалните проблеми в бранша на фамилните компании. Една от целите на българското сдружение е създаването на университетска програма в сферата на фамилния бизнес.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039