EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фалшиво евро вече и в Естония

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фалшиво евро вече и в Естония

mail22:50 | 05.01.2011прегледи 944 коментарикоментари 0


Фалшиви евробанкноти бяха открити в Естония днес - броени дни след влизането на страната в еврозоната, предаде ДПА, като се позова на местни медии.
На 1 януари малката балтийската държава прие много тържествено еврото. Тя стана първата бивша съветска република, влязла в еврозоната, и общо 17-ата страна членка на Еврогрупата.
Само четири дни по-късно обаче, в Естония бяха заловени първите фалшиви евробанкноти. Това стана в градчето Вилянди, където мъж, говорещ на английски език, платил сметка за 1,48 евро в бакалия с банкнота от 50 евро. Персоналът установил, че купюрата е фалшива едва когато купувачът излязъл от магазина.
Фалшиви банкноти от 50 евро бяха намерени още в южните градове Пярну и Тарту. В столицата Талин пък бяха открити фалшиви банкноти от 20 евро.
Въпреки масовата разяснителна кампания в навечерието на влизането на Естония в еврозоната, фалшификатори изглежда се възползват от факта, че местното население не познава кой знае колко добре единната валута, отбелязва ДПА.
Представители на миинстерството на финансите, централната банка и на Европейската комисия изразиха задоволство от плавния преход. Мнозина естонци обаче вече си разказват в интернет анекдоти по въпроса, като основни теми са объркването на цените
и появата на излезли от обръщение европейски валути, като испанската песета.
Социалните служби към общината в Талин съобщиха днес, че са задействали спешен план за снабдяване с храна на по-бедните слоеве от населението, които не са разчели правилно това перо от своя бюджет през първата седмица след влизането на еврото в обращение.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158