EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фалшив мед залива ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фалшив мед залива ЕС

mail11:31 | 23.01.2018прегледи 10237 коментарикоментари 0


Евтиният внос на фалшив мед застрашава пчеларството по света и последствията за световното производство на храни са тежки, алармира Паола Тама от еuractiv.com. Чужди захари бяха открити 1,4 пъти на всеки 10 проби от мед, тествани от Европейския съвместен изследователски център, според изследване, публикувано през декември 2016 г. Изследването бе предприето в отговор на доклад на Европейския парламент относно най-фалшивите храни, в които медът бе класиран на 6-о място.

Изследователите са тествали общо 2 264 проби от мед от всички държави-членки на ЕС (плюс Норвегия и Швейцария), които са били събрани на всички етапи от веригата за доставки.

Около 20% от меда, деклариран като смеси от мед в ЕС или несъдържащ мед с географско указание, свързано с държава-членка, е установено, че има съмнения да съдържа добавена захар. "Подозрителният" мед е около 10% за смеси от мед от ЕС и извън ЕС, смеси от мед извън ЕС и мед от неизвестен произход.

Измамата с мед може да има различни форми. Например чрез продажбата на по-евтин мултифлорен мед като мед от един източник на по-висока продажна цена; чрез добавяне на захарни сиропи, за да се увеличи обемът, или чрез прибиране на реколтата преди време и след това да се изсуши изкуствено в големи "фабрики за мед", за да се намали времето и разходите.

Във всички случаи крайният продукт е далеч от това, което потребителите мислят, че купуват, както и от правната дефиниция на меда на ЕС. А ЕС определя меда като "естественото сладко вещество, произведено от пчелите от Apis mellifera от нектара на растенията [...], които пчелите събират, преобразуват чрез комбиниране със специфични свои вещества, натрупват, дехидратират, съхраняват и оставят в пчелните пити да узреят и зрели ".

 

източник: бгфермер


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg