EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фалитът на Евроинс може да струва 5 млрд.леи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фалитът на Евроинс може да струва 5 млрд.леи

mail11:05 | 12.09.2023прегледи 615 коментарикоментари 0


Фалитът на Евроинс (Euroins) може да струва до 5 милиарда леи. Това показват данните на съдебния ликвидатор - компанията CITR, която през последните три месеца е идентифицирала приблизително 60 000 потенциални кредитори в регистрите на Евроинс, съобщава Диджи24 и БТА.

Според публикацията на румънската медия до момента са приети искове в размер на 600 милиона леи, но има и потенциални искове за 4,47 милиарда леи. Досега CITR е анализирала 1100 дългови извлечения, като е проучила над 350 000 документа. Ликвидаторът е изпратил за анализ договора, сключен със Застрахователното дружество ЕИГ Ре (EIG Re), чрез който са прехвърлени активи и парични средства от дружеството. 

Според ликвидатора кредиторите на Евроинс са Застрахователният гаранционен фонд (FGA) с 2,14 млрд. леи, други застраховани с 1,52 млрд. леи, застрахователи и презастрахователи с 0,61 млрд. леи, банки с 0,59 млрд. леи и BAAR с 0,16 млрд. леи.

Към момента на откриването на производството по несъстоятелност на 9 юни тази година са били в сила над 2 милиона полици на Евроинс за гражданска отговорност. Към настоящия момент 1,6 милиона все още са валидни. 

Съгласно последните законодателни промени застрахователните полици, издадени от Евроинс, ще бъдат валидни до 8 декември 2023 г. Пети февруари 2024 г. е последният ден на валидност на гаранционните застраховки.

Органът за финансов надзор оттегли разрешителното за функциониране на компанията Евроинс на 17 март 2023 г., а фалитът беше обявен от Букурещкия съд на 9 юни. 

Компанията от своя страна отхвърля подобни твърдения. “През последните дни медиите разпространиха информации за Евроинс Румъния, в които се твърди, че компанията, поставена под запор от румънската държава на 17 март 2023 г., може да има дългове, надхвърлящи прага от един милиард евро. Това е преувеличение и погрешно тълкуване на финансовите отчети”, се казва в прессъобщение на компанията, изпратено до редакцията на БТА. 

CITR, която е съдебният ликвидатор, отговарящ за застрахователната компания в Румъния, е направила публично достояние факта, че непогасените дългове на Евроинс Румъния, която е в несъстоятелност от 9 юни, възлизат на 600 милиона леи към този момент, но потенциалната експозиция достига 5 милиарда леи (над един милиард евро), се посочва в подадената информация. В нея се отбелязва още, че повечето задължения представляват прогнозни щети, които към момента не са материализирани и не са сигурни.

“За съжаление за тяхната професионална репутация, CITR не са изяснили какво се разбира под „потенциална експозиция“, а начинът, по който са предали това в медиите, създаде голямо объркване на всички нива”, уточняват от компанията.

Според Евроинс Румъния общата сума на приетите вземания с право на глас възлиза на 622 милиона леи, от които около 9,51% представляват дългове към дружества от Групата на ЕИГ (EIG), включително чрез факта, че ЕИГ е приет за най-големия единичен кредитор.

“Поради дублирането на искове от различни страни (Гаранционен фонд, BAAR, сервизи и т.н.) реалната дължима сума, свързана с ищците и приета от ликвидатора, е малко над 400 милиона леи”, се уточнява в съобщението до медиите.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg