EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фалити при високи цени на тока

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фалити при високи цени на тока

mail18:16 | 09.06.2009прегледи 1030 коментарикоментари 0


line_adjustment1Прогнозираме рязко увеличение на неплатените сметки за ток, ако цената на електроенергията за бизнеса не бъде намалена, така както това се прави навсякъде в Европа, заяви днес при общественото обсъждане на новите цени на електроенергията председателят на Българската стопанска камара /БСК/ Божидар Данев, цитиран от БТА.
Бизнесът не може да субсидира кръстосано енергията за бита, държавата трябва да субсидира гражданите в нужда, защото иначе се деформира структурата на енергийната система, заяви Данев.
Според него, ако цените на електроенергията за стопанските потребители се увеличат, вместо да бъдат намалени, предприятия ще фалират, няма да плащат и това ще има ефект на бумеранг към самата енергийна система на страната. Политическият елит не желае да плати политическата цена за едно по-интелигентно решение за цените на енергията, каза Данев.
Председателят на БСК одобри решението на ДКЕВР да разреши търговията с електрическа енергия на свободния пазар да става по способа "ден за ден", което означава, че купените количества енергия да могат да се планират ежедневно. Приветстваме и обезщетенията за сгрешени сметки за ток, не знаем доколко това ще се отнася и до бизнеса, отбеляза той. Данев обаче изрази недоволство от голямата ножица в цените на отделните производители на енергия, както и от разликата във възвръщаемостта на капитала на отделните централи.
Според изпълнителния директор на Агенцията по енергийна ефективност Таско Ерменков малките и средните предприятия в страната са изключително назад в развитието си по отношение на енергийната си ефективност. С икономиите, които предприятията могат да направят в разходите си за енергия, сигурно три пъти ще наваксат ръста на цените на електроенергията, заяви Ерменков.
Той отбеляза, че при състоянието, в което се намират в момента производствените централи, да се увеличава цената на енергията означава да се излива ресурс в пробита кофа. Ерменков посочи още, че произвежданата в България електроенергия е с много по-висок нефтен еквивалент, отколкото в страните от Европа.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 990