EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фактите за "Южен поток" & Нулева печалба до 25 години

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фактите за "Южен поток" & Нулева печалба до 25 години

mail06:15 | 09.12.2014прегледи 2166 коментарикоментари 0


Премиерът Бойко Борисов запозна народните представители с документите по проекта „Южен поток“. Министерски съвет публикува пълния текст:
Българското правителство не е променяло позицията си по отношение на проекта „Южен поток” – ние подкрепяме неговата реализация, но само при спазване на европейските правила. Миналият понеделник президентът Путин обяви спирането на проекта и ние бяхме уведомени за това решение чрез медиите. И до днес официална позиция на руската страна няма.
В програмната декларация на правителство ясно заявихме, че задължително условие за бъдещето на стратегическите инфраструктурни проекти в енергетиката е изясняването на техните икономически параметри. След като разпоредих събирането на всички документи и цялата кореспонденция по проекта, днес ще обявя пред вас народните представители резултатите от проверката. Много се изговори през последните дни какво е загубила страната ни, ако газопроводът „Южен поток” не се реализира или бъде променено неговото трасе.
Експертите ми докладваха, че не фигурира и не е подписан дългосрочен газотранспортен договор. Към момента няма и завършен финансов модел по проекта. Двата документа са пряко свързани с изясняване на ползите за страната ни от изграждане на газопровода на българска територия.
С Решение на Министерски съвет, взето по протокол 42 от 07.11.2012 г., Министърът на икономиката, енергетиката и туризма е овластен да даде разрешение на БЕХ за приемане на окончателно инвестиционно решение. На 15.11.2012 г., на проведено Общо събрание на „Южен поток България” АД е подписан протокол, с който акционерите БЕХ и ОАО „Газпром” приемат положително Окончателно инвестиционно решение при следните технико-икономически параметри:
Технически капацитет от общо 63 млрд. куб. м. газ годишно, дължина на основната тръба приблизително 540 км. Целевият срок за откупуване на инвестицията ще бъде не по-дълъг от 15 г., считано от началото на търговската експлоатация на газопровода на българска територия. Това е срокът, в който следва да бъдат възстановени всички капиталови разходи за Проекта. Вътрешната норма на възвращаемост е 8% от собствените средства на акционерите, вложени в проекта. Базовият период за достигане необходимото ниво на вътрешната норма на възвращаемост на собствените средства е 25 години, считано от разрешението за експлоатация.
В последствие руската компания ООО „Газпром Експорт” е разработила и предложила на БЕХ работен вариант на дългосрочен газотранспортен договор (GTA), който не е подписан. Ще прочета дословно, предоставеният ми от експертите текст:
„Представеният от „Газпром Експорт” проект не отговаря на изискванията на законодателството на Европейския съюз, установени от Директива 2009/73/ЕО. Съществените разминавания са по отношение на изискванията за достъп на трети страни, тарифа и оператор на газопровода. В този смисъл съответните клаузи могат да бъдат разглеждани от БЕХ, само ако се получи изключение по смисъла на Директива 2009/73/ЕО. Освен това, представеният проект съдържа значително небалансирани клаузи, поставящи проектната компания (в качеството й на оператор на газопровода) в съществено неблагоприятно положение спрямо другата страна по договора.
Дългосрочният газотранспортен договор съдържа също така клаузи, явяващи се изключително неблагоприятни за БЕХ, в качеството му на акционер в проектната компания:
междинна вътрешна норма на възвращаемост от 4,25% (при заложена вътрешна норма на възвращаемост от 8% съгласно Протокол от 27 август 2012 г.);
• тарифен профил с прекомерно ниска тарифа през първите 15 години (когато БЕХ има нужда от постъпления за изплащането на заема към Газпром). Ниската тарифа през първите години на експлоатацията на газопровода би довела до малък дивидент, което от своя страна би породило невъзможност за БЕХ да прави големи вноски за погасяване на заема към Газпром ЕП Интернешънъл Б.В. В този смисъл периода на погасяване би се удължил съществено, което ще доведе до натрупване на значителна лихва за БЕХ;
предвиждана нулева печалба за след 25-та година на експлоатацията на газопровода. Предвижда се за периода след изплащане на инвестицията „Южен поток България” АД да генерира приход в размер на оперативни разходи + 2%, което не само че би лишило проектната компания от печалба (респективно и дивидент за БЕХ), но и би създало вероятност след този период проектната компания да работи на загуба (например при непредвидени разходи, които надхвърлят два-процентния праг над оперативните разходи).
Предложеният от ООО „Газпром Експорт” проект на Дългосрочен газотранспортен договор на практика предвижда конструкция, според която проектната компания ще генерира печалби само и единствено с цел и до момента на изплащане на инвестицията, като след това печалбата (респективно дивидента за БЕХ) ще бъде нулева”.

По отношение на Финансовя модел експертите ми докладваха, че към момента няма завършен окончателен финансов модел на проекта, тъй като настоящият вариант следва да бъде актуализиран.
Данните по настоящия вариант на Финансовия модел са следните:
А. Предположения (според работен вариант на GTA):
1. Вътрешна норма на възвръщаемост на собствения капитал – 8%
2. Вътрешна норма на възвръщаемост на собствения капитал за първите 15 години – 4.25%
3. 100% капацитет за Газпром Експорт (при условие на получено изключение за достъп на трети страни по директива 2009/73/ЕО)
4. Намаление на тарифата след 2040 г., за да покрива само разходите на проектната компания
5. Тарифата се смята пропорционално на капацитета, резервиран от Газпром
Резултати:
1. Среден размер на годишния дивидент, който ще бъде задържан от БЕХ ЕАД за периода 2023 – 2040 г. – 65 млн. евро на година (Общо 1 млрд. 252 млн. евро) До 2023 г. БЕХ няма да получава дивиденти.
2. Среден размер на годишния данък печалба за периода 2016 – 2040 г. – 31 млн. евро (Общо 831 млн. евро)
B. Предположения (при 50% запълнен капацитет на целия тръбопровод):
1. Вътрешна норма на възвръщаемост на собствения капитал – 8%
2. Вътрешна норма на възвръщаемост на собствения капитал за първите 15 години – 4.25%
3. 50% капацитет за Газпром
4. Намаление на тарифата след 2040 г., за да покрива само разходите на проектната компания
Резултати:
При така заложените параметри е практически невъзможно намирането на външно финансиране, поради:
1. Невъзможност за изплащане на дълга още през първите години на проекта
2. Невъзможност за разпределяне на дивидент през целия живот на проекта
Смятам, че тези факти са достатъчно красноречиви, за да спрем спекулациите по отношение на така наречените „печалби” от проекта, които страната ни е загубила.

Ясно ще отбележа още веднъж, че след като има стартирана процедура от Европейската комисия от 2 юни 2014 г. във връзка с избора на изпълнител по проекта, няма как българското правителство да предприеме каквито и да е действия за реализацията на Южен поток на българска територия.
Със свое писмо Европейската комисия предупреждава българските власти още на 14 август 2013 г., че би могло да има несъответствия между Междуправителственото споразумение между България и Русия от 2008 г. за създаването на газопровод за транзит на природен газ и законодателството на ЕС, регулиращо вътрешния енергиен пазар.
Уверен съм, че изнесените от мен данни дават ясен отговор на въпросите, свързани с печалбите за страната ни от проекта „Южен поток”.
 

БТА обобщава изказвания от парламентарната трибуна:

Премиерът Бойко Борисов отново призова парламентарните групи
да се обединят около обща позиция за "Южен поток".
В моето резюме никого не съм нападнал с цел една единствена
- да имаме позиция, посочи той. За съжаление пак се влиза в
политически изказвания, които в случая изобщо не са нужни,
коментира Борисов. Той предложи всяка парламентарна група да
излъчи представител, "който може да работи с цифрите и познава
историята", и да се спрат на един вариант за проекта, който
страната ни да защитава.
Целта ми беше не да нападам някого, а да извлечем от
ситуацията полза, отбеляза Борисов. По думите му ясно е, че
приходите от газопровода за България със сигурност няма да са
400 млн. евро, и че това е натиск.
От ГЕРБ и от Реформаторския блок посочиха, че "Южен поток"
ще бъде на загуба. От "БСП лява България" защитиха проекта и
призоваха кабинета да защити пред ЕК действията на предишните
български правителства. Според "Атака" проектът е много полезен
за България и правителството трябва да намери начин да се
противопостави на натиска и да защити българския интерес. Според
ДПС основният проблем пред "Южен поток" е в това, че България
не е могла да изработи ясна национална позиция по този въпрос.
"Южен поток" е планиран като проект на загуба, от самото
начало е било решено проектът да бъде тотален и само руски
монопол, никога Русия не е планирала да отговори на европейските
изисквания, коментира Мартин Димитров от Реформаторския блок.
Това се доказва от данните изнесени от премиера Борисов, уточни
той. Играе се "ва банк" - или ЕС да наруши собствените си
правила, или проектът да не се случи, коментира Димитров и
посочи, че Русия никога не е поискала изключение, както е
направила за "Северен поток".
Днес маските паднаха, коментира Делян Добрев от ГЕРБ. Той
посочи, че единственият вариант проектът да е на печалба е, ако
тръбата се запълни на сто процента без да се спазват
европейските правила. По думите му, при запълване на тръбата на
50 процента проектът е на загуба. До 2023 г. БЕХ ще получи нула
при най-оптимистичния сценарий, при сто процента запълване на
тръбата, без спазване на европейски правила, обясни Добрев. По
думите му средно след това до 2040 г. ще имаме по 65 млн. евро
на година.
В продължение на година и половина правите всичко напук на
ЕК и лъгахте и подвеждахте и двете страни - и ЕК, и "Газпром",
коментира Добрев. Казвахте как ще се спазят европейските правила
и внасяхте законопроекти как да бъдат избегнати, отбеляза той.
По думите му в последната година и половина проектът извървя път
към провала, създаде проблеми за България с ЕК, наказателни
процедури, които тепърва трябва да прекратяваме. Той постави
въпроса защо няма подписан договор за транзит на газ, но има
подписани параметри по този договор, които фиксират нормата на
възвръщаемост.
Тези сметки, които сте ги направили за приходите от тръбата, са
изцяло подвеждащи, коментира бившият енергиен министър Драгомир
Стойнев /"БСП лява България"/. Той призова да се извади
договорът за заем, с който БЕХ ще плати българското участие в
"Южен поток". По думите му заемът е с много изгодни условия. Той
поясни, че единственото обезпечение са приходите от дивидента и
българската страна няма да плати нито стотинка. Когато статутът
на тръбата не е изяснен, не можем да подпишем траспортния
договор, обясни още Стойнев. Защитавал съм три правителства,
защото съм смятал, че те са били прави в своята дейност, но
конфликтът в Украйна изнерви ЕК и те започнаха да недоволстват
от темпото, което ние наложихме, коментира още бившият енергиен
министър.
Димитър Байрактаров /ПФ/ поиска да се потърси отговорност на
всички длъжностни лица на всички, които са работили по този
проект. По думите му не косвените приходи, а косвените разходи
по газопровода ще бъдат много по-големи. Байрактаров постави
въпроса и какво е наложило няколко пъти да бъде увеличена цената
на "Южен поток", което го е превърнало в най-скъпия газопровод.

Председателят на ДПС Лютви Местан отбеляза, че този проект е
можел да се реализира само в пълно съответствие с международното
право, тоест в съгласие с ЕК. Основния проблем пред "Южен
поток" е в това, че България не можа да изработи ясна национална
позиция по този въпрос, позициите се лутаха от едната до
другата крайност, посочи той. Според Местан, ако искаме този
проект да се реализира, време е да изработим ясна национална
позиция.
Кирил Цочев от АБВ припомни, че преди една седмица е призовал
политическите сили в НС да излъчат работна група, която да
изготви обща декларация, но това не се е случило. По думите му
докато прехвърчат искри отляво и отдясно, енергийните потоци
заобикалят България.
Според лидера на "Атака" Волен Сидеров няма как един
газопровод, от който ще се получават транзитни такси, трасе,
което ни прави важен европейски фактор, да не е изгоден за
страната. В случая с газопровода България стана жертва на една
война - между САЩ и Русия, коментира той. Призоваваме
управлението да намери сили в себе си и да се противопостави на
натиска, на който е подложено. Майсторлъкът е да намериш начин
да излезеш от този натиск и да защитиш българския интерес, по
това се познава големината на един лидер, посочи Сидеров.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg