EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Фаза 1 от търговското споразумение САЩ & Китай

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фаза 1 от търговското споразумение САЩ & Китай

mail09:55 | 16.01.2020прегледи 1965 коментарикоментари 0


Президентът на САЩ Доналд Тръмп и китайският вицепремиер Лю Хъ подписаха първата фаза от споразумението за уреждане на двустранните търговски спорове на церемония в Белия дом, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"От това по-голямо няма. Задържането на тези две гигантски и могъщи държави в хармония е толкова важно за света. Светът днес ни гледа", каза Тръмп при подписването на документа след 75-минутна церемония.

Споразумението влиза в сила от следващия месец.

Китай се ангажира да купи стоки от САЩ на стойност около 200 милиарда долара за две години, включително земеделски продукти за десетки милиарди долари. Сделката съдържа и механизъм за налагане на поетите ангажименти. Тръмп заяви, че ако се постигне съгласие за втората фаза, митата на САЩ върху китайски стоки ще бъдат намалени.

"Днес правим стъпка, която никой досега не е правил с Китай към едно бъдеще на справедлива и взаимна търговия с подписването на първата фаза на това историческо търговско споразумение. Заедно поправяме миналите несправедливости", заяви Тръмп.

"Споразумението е добро за Китай, за САЩ и за света", каза китайският вицепремиер Лю Хъ.

Той представи писмо откитайския президент Си Цзинпин, адресирано до Доналд Тръмп, на церемонията по подписването на Първата фаза от търговското споразумение със САЩ в Белия дом, информира в."Гардиън".

В писмото китайският лидер посочва, че приключването на първата фаза от търговското споразумение между Китай и САЩ е положително и за двете страни, а също и за целия свят.

Нуждаем се от равенство и взаимно уважение, за да се справим с проблемите заедно, посочва Си Цзинпин.

По думите му двете страни трябва да прилагат споразумението искрено и да отбележат напредък в търговията и икономическото сътрудничество. Стабилният растеж на отношенията ще се нуждае от усилията на двете страни.

Си Цзинпин също така посочва, че се надява САЩ да се отнасят към китайските компании честно и обещава да работи в тясно сътрудничество в Тръмп.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп приветства историческия първи етап от търговското споразумение с Китай в началото на церемония в Белия дом, на която присъства китайският вицепремиер Лю Хъ и други видни личности, предадоха световните агенции.

Днес правим важна стъпка, каквото не е правена преди с Китай към бъдеще на честна и взаимнообвързваща търговия, като подписваме първата фаза от историческото търговско споразумение, каза Тръмп.

Заедно поправяме грешките на миналото, допълни той.

"Днес отбелязваме исторически етап, етап, който никога не е бил преодоляван с Китай", допълни президентът на САЩ, цитиран от Франс прес.

Подписваното днес споразумение е примирие в една болезнена търговска война, която оказа отрицателно влияние не само на американската и китайската икономика, но и върху растежа на световната икономика, отбелязва АФП.

Пекин се съгласи значително да увеличи вноса на стоки от САЩ и ще купи продукция за над 200 милиарда долара през следващите две години, каза Тръмп.

Това включва селскостопански стоки за над 50 милиарда долара, промишлени изделия за 75 милиарда долара и енергийни източници за 50 милиарда долара, допълни президентът на САЩ на церемонията по подписването на първа фаза от търговското споразумение с Китай.

По думите му споразумението съдържа много силна защита на интелектуалната собственост и ограничения за обезценяване на валутата.

Тръмп, цитиран от британския в. "Гардиън", посочи, че Китай сега е по-отворен за американското говеждо и свинско месо, за американските млечни продукти, фуража и биотехнологиите.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg