EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фаворит за българския "Южен поток"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фаворит за българския "Южен поток"

mail07:00 | 25.03.2014прегледи 1052 коментарикоментари 0


Консорциум, воден от руската компания "Стройтрансгаз" е на път да спечели търга за строежа на българския участък на газопровода "Южен поток", твърди агенция Ройтерс, като се позовава на източници от строителната индустрия. Нито Българският енергиен холдинг, нито "Газпром "и българското министерство на енергетиката потвърждават информацията засега. Министърът на икономиката Драгомир Стойнев заяви преди дни, че победителят в търга трябва да бъде назован от проектната компания за "Южен поток"."Стройтрансгаз" е притежание на бизнесмена Генадий Тимченко, чиито американски авоари бяха замразени с най-новите санкции, наложени от Съединените щати върху Русия заради украинската криза. Стойността на "Южен поток" на българска територия се оценява на 3,5 милиарда евро.

„Южен поток” го очаква мрачно бъдеще, каза генералният директор на италианската енергийна компания Eni Паоло Скарони пред италианския парламент. Властите в Европа може да поставят под въпрос разрешението за неговото строителство, смята Скарони. След като преди седмица дъщерната компания на Eni – Saipem получи договор за строителството на първия участък от тръбопровода на стойност 2 милиарда евро, в интервю за The Financial Times Скарони се изказа в подкрепа на проекта, като напомни, че Европа е застрашена от прекъсване в доставките на газ през Украйна, особено през зимата на 2014 година. „Нужен ни е руски газ всеки ден. Ако посред зимата останем без него, то ще имаме големи проблеми”, каза той.
ЕС е прекалено зависим от вноса на природен газ от Русия, за да се откаже от него в близко бъдеще, посочва още в интервюто той. Ако ЕС и Русия не постигнат компромис за Украйна и Крим, то ЕС ще положи "огромни усилия" за диверсифициране на енергийните си източници, включително разработването на шистов газ на територията на евросъюза, увеличаване на вноса на втечнен газ и увеличаване на доставките от Алжир, Либия и Норвегия, уточнява Скарони.
Но миналата седмица неговата риторика се измени. „За нас руският газ представлява само 30% от нашето потребление и бихме могли да живеем, без да купуваме газ от Русия”, увери депутатите директорът на Eni. Той отбеляза, че с изграждането на газопровода ТАП в Италия ще се появи нов източник на газ – Азербайджан. Газът от ТАП ще постъпи в Южна Италия по турския газопровод TANAP от азербайджанското находище Шах Дениз от 2019 година. Проектът е основният конкурент на „Южен поток” в региона, а газа по ТАП в Италия ще получават конкурентите на Eni, отбелязва зам.-директорът на Фонда за национална енергийна безопасност Алексей Гривач.
 

източник:БНР, агенция Фокус

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4162