EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фабрика за малц се строи в Плевен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фабрика за малц се строи в Плевен

mail11:05 | 19.04.2023прегледи 460 коментарикоментари 0


Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов даде старт на строителството на нов завод на френската компания "Малтери Суфле България" в Плевен.

Ще се разчита на местни суровини от местни доставчици, строителните работи ще бъдат извършени също от местна компания, но ще се инвестира много в екология, в енергийна ефективност и модерни технологии и иновации. Това решение е и доказателство, че и във времена на политическа нестабилност, каквато съществува в България, бизнесът не спира и продължава да се развива, изтъкна министърът.

Той се спря на отношенията между България и Франция. "Стокооборотът за миналата година надхвърля вече 2,6 милиарда евро, инвестициите от Франция възлизат вече на над 1,2 милиарда евро, Франция е шестият по големина пазар за българските стоки. Френските компании са открили над 15 000 работни места в България", посочи Никола Стоянов. Той допълни, че планират заедно с френското посолство бизнес форум скоро във Франция, където успешните френски компании в България да споделят опита си с техните френски колеги.

Ръководният екип на компанията представи проекта за новия завод. "Малтери Суфле България" е част от френската група "ИнВиво" (InVivo), която е един от водещите производители на малц в света. Компанията има повече от 92 обекта в 38 страни, а в нея са заети над 14 500 души. Подразделението за малц има производство в 12 държави, а в България то развива своята дейност чрез заводи в Плевен и Хасково.

Инвестиционният проект, който стартира е на стойност 56 милиона евро и цели удвояване на производствения капацитет на компанията до 60 000 тона малц годишно. Освен удвояването на производството, новият завод, който се очаква да бъде пуснат в експлоатация в края на 2024 г., ще отговаря на най-новите стандарти за производителност, безопасност и икономия на енергия.

Очаква се инсталираният фотоволтаичен парк на площадката да произвежда 3,2 ГВтч, или да задоволява 40 на сто от нуждите от електроенергия, намалявайки сегашния въглероден отпечатък с над 1700 тона емисии годишно. Инвеститорът е един от трите най-големи производители на малц в света, дъщерно дружество на европейската селскостопанска група "ИнВиво".

С този нов завод с производствен капацитет от 60 000 тона малц годишно, "Малтери Суфле" инвестира близо 60 милиона евро във веригата ечемик – малц – бира в България и по този начин затвърждава позицията си на водещ производител на малц в страната. Новата мощност ще замени двата настоящи български производствени обекта, разположени на 240 км един от друг (в Плевен и Хасково), чийто общ производствен капацитет не надвишава 30 000 тона.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg