EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Уязвима ли е Австрия от Източна Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Уязвима ли е Австрия от Източна Европа

mail17:22 | 11.05.2009прегледи 828 коментарикоментари 0


Няма място за прекомерни тревоги поради силната ангажираност на австрийски фирми в Източна Европа - това констатираха експерти в рамките на специализиран форум във Виена, пише австрийският в. Die Presse, цитиран от Deutsche Welle.
Миналата година австрийските банки и фирми проявиха особена активност в Източна Европа, която им донесе големи предимства. С настъпването на финансовата криза обаче тези предимства се превърнаха в недостатък. Източноевропейските страни са силно засегнати от кризата. Дали сега Австрия не е сполетяна от отмъщение за това, че поставяше толкова силни финансови и стопански акценти в този регион?
Въпросът бе в центъра на кръгла маса във Виена, организирана в рамките на иницативата "Разделени, обединени - а сега? Как chess1ще върви по-нататък ангажираността на австрийската икономика в Централна и Източна Европа?". Във всеки случай Зигфрид Фатци, директор на словашкия филиал на застрахователния концерн Wurstenrot, не вижда опасност от глобален риск. Според него за такъв риск би могло да се говори, ако става дума за регион с хомогенни белези и хомогенни рискове. А при страните от Централна и Източна Европа случаят съвсем не е такъв.
Някои страни въведоха еврото, други не. Украйна и балтийските държави имат извънредно големи външни дългове, Полша няма почти никакви. Поради това фирмите, които работят с Източна Европа, са раздробили своя риск в много голям диапазон, точно така, както ако бяха експандирали в западноевропейски държави.
Участниците в кръглата маса не споделиха мнението на американският икономист и носител на Нобелова награда Пол Кругман, според когото Австрия била застрашена от държавен фалит, тъй като много от получателите на кредити в Източна Европа не били вече в състояние да погасяват дълговете си. Често обаче чуждите предприемачи са изправени в Източна Европа пред съвсем други проблеми.
Така фирмата Reiwag, например, напуснала Украйна не поради неблагоприятни изгледи за бизнес, а поради масовата корупция, която не се спира и пред физическа разправа, ако не се плати поисканата сума. По същата причина фирмата Reiwag изобщо не се наела да инвестира в България. "Всички протягат ръка за пари. Там управлява мафия", подчерта пред виенския форум собственикът на австрийската фирма.
Емил Брикс, историк и ръководител на отдел култура към австрийското външно министерство, заяви, че не очаква политически срив в Източна Европа като последица от кризата. Той обаче вижда опасност от успех на руския модел, при който пазарната икономика е в комбинация с авторитарно ръководство.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg