EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Учредява се търговско дружество за Дунав мост 2

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Учредява се търговско дружество за Дунав мост 2

mail20:43 | 30.09.2009прегледи 1257 коментарикоментари 0


Координацията между България и Румъния след сформирането на Съвместния българско-румънски подкомитет за наблюдение на проекта за новия мост при Видин-Калафат е подобрена. Това са отчели участниците във второто заседание на подкомитета днес в МТИТС, открито от заместник-министър Ивайло Московски. На заседанието е присъствал и посланикът на Румъния у нас Антон Пакурецу.
Одобрени са тестовете на румънския бряг и окончателните дължини на фундаментните пилоти на моста. Съгласувани са технологичните решения за изграждане на мостовите опори, както и началото на строителните дейности в плавателната част на реката и по прилежащата инфраструктура на румънския бряг, информираха от министерството.
Правителството на Румъния е ратифицирало на 21 септември "Споразумението за правото, приложимо към трудовите отношения, социалното осигуряване и здравословните и безопасни условия на труд във връзка с изграждането на новия мост" и се очаква в най-кратки срокове влизането му в сила.
Заместник-министърът на транспорта Ивайло Московски е изразил надежда, че координираните действия на България и Румъния ще бъдат и занапред подкрепяни от Европейската комисия.
Като част от тази подкрепа е и евентуалното удължаване на срока на действие на финансовите меморандуми, което би позволило финансирането на обекта в завършващата фаза да се осъществява съгласно предварително съгласуваната схема между различните заинтересовани страни, ангажирани с неговата реализация.
На заседанието България е представила хода на изпълнението на договора с международния консултант във връзка с подготовката на споразумението за създаването на съвместна организационна структура за управление на новия мост.
Постигнат е напредък и в съгласуването на позициите на двете страни. Споразумението е в най-кратки срокове да се осъществят срещи на експертно равнище между представители от министерствата на финансите. До края на март 2010 г. ще се учреди съвместно търговско дружество, което да поеме функциите по експлоатацията на обекта.
Двете страни са оценили високо постигнатия напредък на работите в плавателната част на реката и са отбелязали всички условия за приключване на процедурите по издаване на съответните разрешения от румънските власти по регулиране на корабоплаването.
Румънската делегация е била представена от държавния секретар в Министерството на транспорта и инфраструктурата Еузебиу Пистру.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg