EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Училище за готвене на пазара "Иван Вазов"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Училище за готвене на пазара "Иван Вазов"

mail12:40 | 29.06.2016прегледи 2041 коментарикоментари 0


Училища за готвене на неправителствената организация „За Земята” и Фермерски пазари започват серия от курсове на открито, като първият курс ще бъде заедно с Хранкооп на пазара в кв. „Иван Вазов”  на 29-ти юни от 18 до 21ч.

На фокус последната сряда от месеца ще е сезонната храна и срещите с производители. Ще се научи кои са най-добрите храни за летните месеци и защо е важно да се храним със сезонни плодове и зеленчуци и да познаваме фермерите, които правят нашата храна. Опитът си ще споделят и производители от пазара в сряда.Те ще разкажат за дългия път на храната и защо трябва да се опитаме да го скъсим като пазаруваме от малки, местни фермери и производители.

Лектори на откритото издание на Училищата ще са Джун Йошида и Ивайло Попов от „За Земята”. Джун Йошида е познат на кулинарната сцена с работата му в Brasserie, Cru, Funky Kitchen, Opera, блогa Fun Kook и от близо две години с ресторант "Щастливото прасе". Освен всичко това той не за пръв път участва и подкрепя инициативите на Фермерските пазари и Хранкооп.

С тази серия от тези курсове ще се подкрепят  малките фермери, които произвеждат храна по методи, близо до естествените, като по този начин се грижат не само за човешкото здраве, но и природата. Ще засегнат проблемите и предизвикателствата, пред които ежедневно са изправени малките производители. Целта е още да се увеличи информираността за ползите от чиста и прясна храна и да засилим уважението и доверието между фермери и потребителите.

От „За Земята” ще информира за многобройните ползи от късите вериги на доставка, при които се избягват посредниците между производители и клиенти. Ето само малка част от ползите за фермерите, за нас и околната среда. Производството на фермерски храни стимулира местната икономика и повишава доходите на земеделските производители, които получават по–справедливи цени за своя труд. Важен социален ефект от скъсения път на храната до клиента е, че обезлюдяването на селата се ограничава, а част от хората дори вече виждат смисъл в това да се върнат на село.

Въглеродните емисии намаляват поради скъсеното разстояние за транспортиране, намалява и количеството отпадъци. Устойчивото земеделие, характерно за малките фермери, води до запазване на почвеното плодородие и биоразнообразието.

Училища за готвене – пътя на храната до нашата чиния, са практически курсове за готвене, част от дейностите по проект Училище за устойчиво развитие и активизъм на „За Земята” и Приятели на Земята Европа, който целят да насърчат неформални методи за екологично образование с особен акцент върху придобиването на практически умения и изграждане на информирана гражданска позиция по глобални теми, които засягат, както хората, така и природата.


Тагове: урок, храна
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 963