EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Учени откриха нов човешки вид

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Учени откриха нов човешки вид

mail08:20 | 11.08.2012прегледи 1009 коментарикоментари 0


Учени, изследващи фосили от Северна Кения, откриха нов човешки вид, живял преди два милиона години.
Откритието означава, че поне три различни човешки вида са живели по едно и също време в Африка. Новото изследване, публикувано в сп. "Нейчър", потвърждава тезите, опровергаващи популярното схващане за линейна еволюция от ранни примати до съвременни хора.
Антрополози открили три човешки фосила, които са на между 1,78 и 1,95 милиона години. Те имат лице и две челюсти със зъби. Откритието потвърждава информацията, че череп, намерен през 1972 г., е на отделен човешки вид, известен като Хомо рудолфенсис. Черепът е подчертано различен от който и да било друг от онова време. Той има сравнително голям мозък и дълго плоско лице.
Но в продължение на 40 години черепът беше единственият екземпляр от това същество и следователно не беше възможно да се каже със сигурност дали индивидът е необичаен представител на човешкия вид или е член на нов вид.
Но с откриването на трите нови фосила учените могат по-сигурно да заявят, че Хомо рудолфенсис наистина е отделен вид човек, който съществувал преди около 2 милиона година заедно с други видове хора.
От дълго време се смяташе, че най-старият предшественик на човека е примитивен вид, живял преди 1,8 милиона години и наречен Хомо еректус. Представителите на този вид имали малки глави, издадени вежди и били изправени. Но преди 50 години учените откриха още по-стар и по-примитивен човешки вид, наречен Хомо хабилис, който може да е живял заедно с Хомо еректус. Сега изглежда, че Хомо рудолфенсис също е живял приблизително по тяхното време. Това навежда учените над мисълта, че много други видове хора може да са съществували по същото време. /Би Би Си
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg