EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Учени в защита на електронните цигари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Учени в защита на електронните цигари

mail11:45 | 30.05.2014прегледи 1743 коментарикоментари 0


Повече от 50 водещи учени от областта на медицината и здравеопазването от 15 страни в света изпратиха писмо до генералния директор на Световната здравна организация (СЗО) – Д-р Маргарет Чан с призив към СЗО да преосмисли своето намерение да настоява електронните цигари да се регулират по същия начин, както традиционните цигари. В писмото се твърди, че по този начин, ще се пропусне възможността за значително намаляване на нивата на тютюнопушене в световен мащаб, а следователно и на заболяванията и смъртността, свързани с тютюнопушенето.
Авторите на писмото се противопоставят на документ, изтекъл след среща, свързана с подготовка на текстове за предстоящата Шеста Конференция на страните по Рамковата конвенция за контрол на тютюна (РККТ) през есента в Москва. В изтеклия документ се говори за това, че СЗО счита електронните цигарите за „заплаха“ за общественото здраве и уеднаквяването на регулацията им с тази за цигарите лесно ще ги отстрани от пазара като алтернатива на традиционните тютюневи изделия.
Писмото повдига важни въпроси и притеснения на учените, че СЗО недоглежда или преднамерено пренебрегва възможността редица алтернативни на цигарите продукти да доведат до намаляване на вредата от употребата на тютюн. За 1,3 милиарда пушачи в света, вредата за здравето им ще бъде значително намалена, като употребата на традиционните цигари може да бъде заменена с ползването на продукти с никотин във форма, която е ниско-рискова и не е свързана с горенето на тютюн. От години се знае, че хората пушат заради никотина в тютюна, но не умират от приема на никотин, а от катранените частици и токсични газове, които се отделят в дима при горене на тютюна.
Вече съществуват бързо развиващи се никотин-съдържащи продукти, които могат ефективно да заместят цигарите, но с много по-малък риск за здравето. Такива продукти са именно електронните цигари, ниско-нитрозаминови бездимни тютюневи изделия и други ниско рискови тютюневи изделия, при които тютюна не изгаря, поради което не се отделят множество вредни вещества, както при традиционното тютюнопушене. Това са все нововъзникващи продукти, които могат да станат реални алтернативи на тютюнопушенето в бъдеще.

Според здравни специалисти и учени, подписали писмото, прекомерните ограничения върху по-ниско рискови продукти, като електронните цигари, ще доведат на практика до защита на традиционните цигари от конкуренцията на по-малко вредните нови алтернативи. Според проф. Гери Стимсън от Кралския Колеж в Лондон и организатор на първия международен форум за никотина, ако СЗО продължи да върви по този път и предизвика ограничаването на електронните цигари, то тя ще пропусне нещо, което ясно представлява едно от най-съществените здравни нововъведения на 21-ви век, с потенциал да спаси милиони човешки животи.
Вместо да спира развитието на идеята за намаляване на вредата от употребата на тютюн чрез ниско рискови никотинови продукти, СЗО трябва да поведат разработването на научно обоснована и ефективна политика за намаляване вредата от тютюнопушене, използвайки потенциала на новите продукти - алтернативи на традиционните цигари с нисък риск за здравето, посочват експертите.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg