EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Учен, неук и "Клас прослужено време"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Учен, неук и "Клас прослужено време"

mail09:05 | 27.07.2017прегледи 11909 коментарикоментари 1


Работодателски организации излязоха с обща позиция по преговорите за изготвяне на механизъм за определяне на минималната работна заплата (МРЗ), минималните осигурителни доходи и „класовете“.

От АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ настояват МРЗ да се определя като брутна величина с включени всички допълнителни възнаграждения или алтернативно - да се отмени допълнителното възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит, т. нар. „клас прослужено време”. Според работодателските организации с това ще се преустанови двойната дискриминация между млади и възрастни в частния сектор, както и между държавните служители, за които т. нар. „клас” беше отменен, и останалите заети.

В подкрепа на тази позиция идват следните примери.

Неквалифициран работник с дълъг трудов стаж в сравнение с млад учен zoom_sss

  • Неквалифицираният работник, който е с основно образование, има 35 години трудов стаж (вече е в предпенсионна възраст), не е повишавал квалификацията си през цялата си трудова кариера. Основната му заплата е минималната за страната – 460 лв. Той има 21% „класове“, защото 35 год. х 0,6 = 21 % „клас“.

     Така брутната му заплата става 460 х 1,21 = 556,60 лв.

  • Младият учен е с висше образование, има магистърска степен, знае два езика и работи над докторската си дисертация. Основната му заплата е 500 лв. Всъщност, тя е била 420 лв., когато МРЗ е била 380 лв., но поради двата скока на минималната заплата – първо от 380 на 420, а след това от 420 на 460 лв., държавата се е смилила и е направила заплатата му 500 лв. Той има 0% „класове“, защото от постъпването му не е минала една година и допълнително възнаграждение „не му се полага“. Така брутната му заплата остава 500 лв.
  • Победител в състезанието е неквалифицираният работник, който цял живот не си е дал труд да научи нещо или да повиши квалификацията си.

     Явлението се нарича „ДИСКРИМИНАЦИЯ ПО ВЪЗРАСТ“.

Друг вариант е следният.

Двама квалифицирани работници с еднаква позиция и длъжностна характеристика, но с различна възраст

zoom_sssДвамата работници са с основна заплата от 900 лв.

  • Първият от тях е с 35 години стаж.

     Той има 21% „класове“, защото 35 год. х 0,6 = 21 % „клас“.

     Така брутната му заплата става 900 х 1,21 = 1 089 лв.

  • Вторият е млад работник, наскоро постъпил на работа.

     Той има 0 процента „класове“, защото от постъпването му не е минала една година и допълнително възнаграждение „не му се полага“.

     Така брутната му заплата остава 900 лв.

Явлението се нарича „ДИСКРИМИНАЦИЯ ПО ВЪЗРАСТ“.


 
Коментари
 
Иван Митев - 27-07-2017 г. 16:44:08

Много специалисти са с голямо внимание към локален икономически проблем без да зачитат подсигуряващ вреди при дългови кризи основен модел за управление на национално стопанство. При допусканата държавна грешка, каквото решение да се намери на съответен локален проблем няма да е с решаващо значение за устойчив обществен просперитет. Сега в обстановката на въведения подсигуряващ вреди при дългови кризи основен модел за управление на национално стопанство, хората, колкото повече работят за постигане на икономически растеж, толкова по-силен потенциал за дългови кризи се развива и съпътстващите злини са по-болезнени. Същественото за спасение от актуални злини не е решаване на някой локален икономически проблем (например: клас прослужено време), а усъвършенствуване на сегашния, т. е. въвеждане на предпазващ от вреди при дългови кризи основен модел за управление на национално стопанство. Възможностите са: 1) Със запазване на подсигуряващия вреди при дългови кризи основен модел за управление на национално стопанство

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1958