EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Участието на DESFA в Gastrade е ратифицирано

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Участието на DESFA в Gastrade е ратифицирано

mail14:01 | 05.01.2022прегледи 619 коментарикоментари 0


 Участието на гръцкия национален газов оператор DESFA SA в акционерната структура на компанията Gastrade SA, която отговаря за разработването на терминала за втечнен природен газ (LNG) при Александруполис, беше ратифицирано по време на церемония, която се проведе по-рано в Атина, Гърция.

С ратификацията DESFA придобива като акционер 20% дял в проекта за изграждане на плаващо съоръжение за съхранение и регазификация на втечнен природен газ (FSRU) при гръцкия град Александруполис. Споразумението беше подписано от главния изпълнителен директор на DESFA  Мария Рита Гали и от Елмина Копелузу, основател, акционер и председател на борда на Gastrade. Ратификацията се изпълнява след неотдавнашното одобрение от Европейската комисия - въз основа на Регламента за сливанията на ЕС - за придобиване на съвместен контрол върху Gastrade от DESFA, Елмина Копелузу, DEPA Commerce AE, GasLog Cyprus Investments Ltd. и българския газов оператор „Булгартрансгаз“ ЕАД.

Изграждането на терминала за втечнен природен газ при Александруполис ще допринесе активно за енергийната сигурност, ликвидност и ефективност на страната и ще засили стратегическата роля на Гърция в Югоизточна Европа, предлагайки нови възможности за износ на природен газ в региона. LNG терминалът е сред ключовите проекти от общ интерес (ПОИ) на ЕК и е важен приоритет за Европейския съюз, тъй като подобрява сигурността и диверсифицира източниците и маршрутите на енергийни доставки.

Проектът насърчава конкуренцията между доставчиците на газ и подкрепя създаването на хъб в по-широкия регион на Югоизточна Европа, което ще води до по-ниски цени в полза за всички крайни потребители.

Плаващото съоръжение за съхранение и регазификация на втечнен природен газ (FSRU) ще бъде свързано с националната газопреносна система на Гърция чрез газопровод с дължина 28 км. Така втечненият природен газ ще може да достига до пазарите на Гърция, България и другите страни от региона - включително Румъния, Сърбия и Северна Македония, Молдова и Украйна. Очаква се терминалът да заработи до 2023 г.

„Днес е направена още една важна стъпка към утвърждаването на Гърция и особено на Александруполис като енергиен хъб за Балканите и Европа. Приветстваме DESFA в Gastradе и сме убедени, че с нашата пълна акционерна структура проектът за терминала в Александруполис ще играе водеща роля в зеления преход на европейските мрежи, като същевременно ще засили сигурността на енергийните доставки в полза на национални икономики и на гражданите", заяви Елмина Копелузу, основател, акционер и председател на борда на директорите на Gastrade.

„С подписването на днешното споразумение DESFA става официално част от Gastrade и от проект, който ще допринесе значително за енергийната сигурност и за надграждане на ролята на Гърция в регионалните енергийни проекти. Дългогодишният опит на DESFA в управлението на LNG терминала в Ревитуса я прави ценен партньор с ключово ноу-хау и е доказателство за нейния постоянен ангажимент към развитието на инфраструктурата за природен газ. Ние продължаваме да инвестираме в нови технологии, в нови приложения на природния газ в национални и международни енергийни проекти. DESFA винаги се движи в стратегическата посока на енергийния преход“, заяви главният изпълнителен директор на DESFA Мария Рита Гали.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg