EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

"Утро.ру": Русия - пешка в играта с Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Утро.ру": Русия - пешка в играта с Европа

mail16:37 | 10.08.2009прегледи 675 коментарикоментари 0


Русия си върна загубеното от Европа за Набуко, пише руското електронно издание Утро.ру в публикация, озаглавена "Русия превърната в пешка в играта с Европа". Споразуменията, постигнати миналата седмица между премиерите на Русия и Турция
силно превишават по значимост юлското споразумение между петте страни, участващи в европейския проект. Най-печеливша в играта обаче се оказа Турция, от която скоро европейската енергетика ще зависи не по-малко, отколкото от Русия, отбелязва изданието.
По време на посещението на руския премиер Владимир Путин в Анкара бяха подписани редица важни документи за развитие на двустранните отношения, но най-важната тема беше енергетиката с подписването на междуправителствен протокол за сътрудничество в газовата сфера. По силата на този протокол руската страна може
да започне разработката на маршрута на газопровода Южен поток в турската част на Черно море. Проектът предвижда доставката на руски и централноазиатски газ (до 55 млрд. куб. метра а годишно) от Новоросийск по дъното на Черно море до Варна, а след това до Италия, припомня Утро.ру.
Според изданието руско-турските споразумения са по-реални, доколкото са подписани от страна доставчик и транзитна страна, докато в споразумението за Набуко не участва нито един доставчик на газ.
Освен това бяха потвърдени плановете за изграждането на втора отклонение на Син поток по дъното на Черно море до Турция, а оттам - до Близкия изток. По този начин през Турция руски газ ще се доставя на потребителите от Кипър, Ливан, Сирия и Израел.
Уговорено беше в общи линии и строителството на петролопровода Самсун-Джейхан, по който руски петрол ще се пренася от Черно до Средиземно море през турска територия, продължава публикацията, като отбелязва, че ще дублира петролопровода Бургас Александруполис, но няма да го конкурира, тъй като петролът, който сега се превозва с танкери през претоварените проливи, е достатъчен за още четири такива тръбопровода. Освен това благодарение на Русия Турция ще стане ядрена държава със своя ядрена енергетика, посочва Утро.ру.
Стратегията на Турция е проста и вероломна: тя иска да стане необходима на Европейския съюз, даже незаменима, за може той сам да отвори вратите си за нея, заключава изданието, което стига до извода, че е опасно да се поверяват на Турция нови транзитни потоци от петрол и газ.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905