EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Уточняват руския дял в петролопровода Самсун-Джейхан

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Уточняват руския дял в петролопровода Самсун-Джейхан

mail11:41 | 14.01.2010прегледи 728 коментарикоментари 0


Русия, Турция и Италия преминаха към уточняване на тристранно споразумение за строителството на петролопровода Самсун-Джейхан, съобщи днес премиерът Владимир Путин след разговори с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, предаде ИТАР-ТАСС.
По-рано днес вицепремиерът на Русия Игор Сечин съобщи пред журналисти, че страната му планира да участва "активно" в този проект. "Сега се обсъжда делът, който Русия ще има в проекта", уточни Сечин.
Изпълнението на проекта за изграждането на петролопровода Самсун-Джейхан започна през 2007 година. През 2011 година то трябва да приключи, давайки възможност да бъде транспортиран петрол до европейските пазари.
Трасето ще позволи да бъдат разтоварени проливите Босфорът и Дарданелите, където обстановката, според местни наблюдатели, е катастрофална заради нарастващия брой преминаващи танкери.
Планирани съвместни енергийни проекти особено активизират взаимодействието между Турция и Русия в последните месеци.
Турция е на второ място - след Германия - от чуждестранните потребители по потребление на руски природен газ. Това става ясно от прессъобщение на руската компания "Газпром", цитирано от ИТАР-ТАСС.
По предварителни данни през 2009 г. "Газпром" е експортирал в Труция 19,8 млрд. куб.м. природен газ, който е постъпвал по две направления - Трансбалканския газопровод и газопровода "Син поток".
Руско-турското сътрудничество в газовата сфера започна през 1984 г., когато между Анкара и СССР бе подписано споразумение за доставка на природен газ в Турция. Газопроводът "Син поток" допълва вече действащия газотранспортен коридор от Русия към Турция през територията на Украйна, Молдова, Румъния и България. "Син поток" съществено повишана надеждността на доставките на газ за Турция и създава допълнителни предпоставки за развитие на газовия пазар и газовата инфраструктура на страната.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg