EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Устойчив модел на потребление: Какъв е той?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Устойчив модел на потребление: Какъв е той?

mail12:02 | 15.03.2024прегледи 470 коментарикоментари 0


В европейските институции се обсъждат конкретни стъпки за насърчаване на устойчивите модели на потребление, включително утвърждаването на право на поправка на стоките. Сред аргументите за утвърждаване на този модел са: „Трябва да сложим край на преждевременното излизане от употреба на продуктите, като поставим тази практика в черния списък на неетичните търговски практики и като удължим законовия гаранционен срок до очакваната продължителност на живота на продукта. Освен всичко друго трябва да се възползваме от новите технологии, за да ускорим изграждането на кръгова икономика".

Защо устойчивото потребление е важно

Много продукти днес са произведени по начин, който предвижда те да се развалят след определен период от време.

За други е трудно или прекалено скъпо да се намерят резервни части.

Резултатът е, че хората предпочитат да купят нов продукт вместо да поправят този, който притежават. Това води до прекалено много отпадъци и неефективно използване на ресурсите.

Ако през 2019 г. всички хора са потребявали толкова, колкото европейците, щяха да бъдат нужни ресурсите на 2,8 планети като Земята.

Около 60% от европейците не знаят, че минималният гаранционен срок по закон в ЕС е две години.

Според проучване на Евробарометър, 77% от европейците се опитват да поправят нещо развалено, преди да го заменят с нещо ново.

Проучване на поведението от 2018 г. показва, че вероятността потребителите да купят продукт, обозначен като траен и подлежащ на поправка, е три пъти по-голяма.

Близо 80% от европейските потребители са на мнение, че производителите на цифрови устройства трябва да улеснят поправката и замяната на отделни части.

Препоръки към институции и производители

     Крайно навременно е да се утвърди реално право на потребителите за поправка. Поправките трябва да бъдат лесни и на приемливи цени. Трябва да има достъпна информация как да се осъществят те, по възможност у дома. Нужно е да се осигури подкрепа за местните независими техници, като се уреди въпросът за правата на интелектуална собственост, които налагат ограничения на това кой може да направи поправката. Гаранционният срок на поправените стоки да се удължи или поднови. Върху етикетите на стоките ясно да се обозначи дали те подлежат на поправка и колко дълго се очаква да изпълняват функциите си. Повторното използване на стоки следва да се насърчава, защото доверието на потребителите към търговци на стоки втора употреба е свързано с наличието на информация и на гаранции за качеството на продаваните стоки. Тук попадат и бизнес моделите, основани на вземането под наем.

     Цифровите технологии могат да помогнат със създаването на единна база данни и на продуктов паспорт, който да помогне за проследяването на стоките и техните части по цялата верига на доставки. Те също така могат да съдействат за свързването на производителите и потребителите и за по-ефективно наблюдение на пазара.

     Моделите на производство и потребление са в основата на устойчивото развитие,  обобщават от Националния статистически институт. Много от проблемите на околната среда и здравето са свързани с производството и употребата на стоки и услуги. Неустойчивите модели на потребление и производство водят до увеличено използване на природни ресурси, до образуване на повече отпадъци и същевременно до нарастване на нуждите от транспорт и инфраструктура за транспортиране и обезвреждане. С увеличаването на повторната употреба и рециклирането по-устойчивите модели на потребление биха намалили потребностите от суровинни източници, а оттам - и натиска върху околната среда.

     За постигане на по-устойчиви модели при всички фази на жизнения цикъл на продуктите, включително и при добиването, преработването, транспортирането, производството и потреблението и при изхвърлянето и рециклирането, е необходимо да се имат предвид както икономическите, така и социалните и природните фактори.

     Показателите на НСИ за това са:

1. Образувани битови отпадъци на човек от населението – ключов показател

2. Дял на третираните битови отпадъци от общия обем на образуваните битови отпадъци по метод на третиране

3. Крайно енергийно потребление по сектори

4. Първично енергийно потребление

5. Индекс на експлоатация на водите

6. Индекс на гъстота на животните

7. Площи с биологично земеделие.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg