EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Управителите отговорни за задълженията на фирмите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Управителите отговорни за задълженията на фирмите

mail17:45 | 09.07.2009прегледи 694 коментарикоментари 0


При неподаване на декларации за данъци или задължителни осигурителни вноски управителите на фирмите и членовете на органите на управление ще бъдат солидарно отговорни, се съобщава в указание на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите (НАП).
Ако дружеството не притежава имущество или активи, срещу които да се предприемат обезпечителни мерки за събиране на публичните му задължения, то органите по приходите могат да предприемат процедура за принудително събиране срещу управителя на фирмата.
Тази практика се прилага от служителите на НАП в случаите когато недобросъвестни управители на фирми с големи задължения, установени с ревизионен акт, ги прехвърлят на малограмотни или бедни хора. Това е така, тъй като отговорността за неплатените данъци и осигурителни вноски ще се търси от ръководителите на дружеството за времето, когато то е натрупало своите задължения.
Отговорността на управителите на дадено дружество може да възникне за всички видове данъци и задължителни осигурителни вноски, дължими от фирмата. Това може да са задължения, които се отнасят до фирмата, като например по ДДС, корпоративен данък, или невнасяне на задължителни осигуровки и данък върху доходите на физическите лица за заетите в дружеството.
Също така, когато фирмата се представлява от повече от едно лице, то тогава отговорността за плащането на дължимите данъци и осигурителни вноски може да възникне за всеки, представляващ фирмата. Ако задължението на дружеството се плати, то се погасява и отговорността на управителя.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg