EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Уникредит: Икономиките на ЦИЕ с ръст

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Уникредит: Икономиките на ЦИЕ с ръст

mail07:35 | 11.07.2023прегледи 608 коментарикоментари 0


От "УниКредит" очакват икономиките в страните от Централна и Източна Европа, част от Европейския съюз, и Западните Балкани средно да нараснат с около 1,6 на сто през 2023 г. и 3,1 на сто през 2024 г. Прогнозите им са Румъния да се представи по-добре, докато Чехия и Унгария ще отбележат известно изоставане. 

В последния икономически доклад за тримесечието за ЦИЕ: "По-бързият растеж е изправен пред насрещни външни ветрове". Експертите на "УниКредит" подчертават като основен риск за икономическия растеж в ЦИЕ нестабилността на Европа, САЩ и Китай, която може да отложи възстановяването на капиталовите разходи, износа и потребителското търсене за края на 2023 или за 2024 г. 

В същото време е възможно вътрешното търсене да се засили допълнително, тъй като очакванията са растежът на заплатите да изпревари инфлацията след втората половина на 2023 г. и да се облекчи финансовата обстановка през 2024 г. "Правителствата в ЦИЕ не са склонни да оттеглят фискалната подкрепа за домакинствата, което ще задейства процедурата при прекомерен дефицит (EDP) през 2024 г.", се посочва в доклада. 

Прогнозите за инфлацията за края на 2023 г. са между 6 на сто и 9 на сто, с изключение на Турция, а през следващата година икономистите на "УниКредит" предвиждат по-бавен спад на инфлацията. "Поставените цели за намаляване на инфлацията вероятно няма да бъдат постигнати поради по-високите цени на енергията и натиска върху цените от търсенето на фона на фискалните стимули за 2023 г. и ръста на реалните заплати, като Русия и Сърбия вероятно ще бъдат изключение", коментира Дан Букша, главен икономист на "УниКредит" за Централна и Източна Европа. Очакванията са всички централни банки от ЦИЕ да намалят размера на лихвите през 2024 г. под 6 на сто в Централна Европа и Сърбия, до 7 на сто в Русия и до 20 на сто в Турция. 

Сред основните рискове, посочени в доклада за ЦИЕ за тримесечието, са размерът на инфлацията над целевата стойност в средносрочен план; рецесията в еврозоната и САЩ и по-слабият растеж в Китай, който натежава върху икономическия растеж в ЦИЕ; влиянието на войната в Украйна върху туризма по Черноморието; национализмът и евроскептицизмът, проникващи в икономическите политики, пише в съобщението.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg