EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Уникално растение цъфна в Хасково

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Уникално растение цъфна в Хасково

mail16:20 | 27.06.2019прегледи 788 коментарикоментари 0


Уникално растение цъфна в центъра на Хасково. Агаве америка или пъстроцветен столетник се нарича растението, дарило с изключителна възможност жителите и гостите на града да се порадват на неговия цвят. Забележителното в случая е, че така нареченият Столетник цъфти веднъж в живота си.

Това удивително растение произхожда от Мексико и Съединените щати, но се отглежда по целия свят като декоративен  вид. То е вечнозелено растение, което образува розетка от твърди, месести и бодливи по периферията си листа. Съцветието му е разклонено, и  с внушителни размери, достигащо височина от 4 до 8 метра. Цветовете на столетника са белезникаво бели и приличат на огромна момина сълза. Цъфти веднъж на 30 до 60 години, затова е получил името столетник– заради дългия период, който му е необходим, за да цъфне. Американското агаве притежава свойството монокарпия, тоест това е вид който цъфти и плодоноси един път в живота си след което умира. Нуждае се от пълно слънце и е изключително устойчиво на суша.

До дни се очаква растението да цъфне в целия си блясък и красота. Високо е около 4-5м., а според запознати възрастта му е около 60 г.

Източник и снимка: РИОСВ-Хасково


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4083