EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Уникални породи на фармфест в Момчилград

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Уникални породи на фармфест в Момчилград

mail16:07 | 30.05.2023прегледи 643 коментарикоментари 0


Повече от 50 фермери и производители на хранителни продукти от Момчилградско демонстрираха продукцията си в рамките на първото издание на фармфеста "Красотата на Родопите".

Сред представените животни бяха специфични породи, от които оцелелите от столетия местни видове, сред които: родопски цигай, късорого родопско говедо, българско кафяво говедо, каракачанска овца и среднородопска овца. 

Събитието бе открито от кмета на Момчилград Илкнур Кязим, от заместник-министъра на земеделието Крум Неделков, депутата от ДПС Елван Гюркаш и председателя на "Обединени български животновъди" Бойко Синапов. 

„Целта на Община Момчилград е фармфестът да се превърне в своеобразна емблема на магията на Родопите и символ на устойчивостта на традициите, бита и културата на нашия регион", каза от трибуната Илкнур Кязим. 

"Желанието на производителите да бъдат част от фармфеста в Момчилград разкрива готовността им да споделят добрите практики от своята професия“, посочи на свой ред заместник-министър Неделков. Той изрази увереност, че произведените по традиционни местни рецепти храни ще привлекат вниманието на посетителите, заради неповторимия си вкус и специфичност. Подчерта, че държавата търси оптимални възможности за финансово подпомагане на сектора както с европейски, така и с национални средства.

Председателят на "Обединени български животновъди" Бойко Синапов пък припомни как животновъдството е дало алтернатива на тютюнопроизводството в региона и се е превърнало в основен поминък.

В рамките на "Красотата на Родопите" бяха раздадени 1500 порции курбан за здраве и берекет, а всеки желаещ можеше да си закупи различни месни и млечни продукти.

Фармфестът се провежда в подножието на лесопарк "Момчил юнак", до комплекс "Конак". Организатори са Община Момчилград и Сдружение "Обединени български животновъди" с подкрепата на Министерство на земеделието. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg