EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Унгарците протестират срещу новите данъци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Унгарците протестират срещу новите данъци

mail08:40 | 21.07.2022прегледи 808 коментарикоментари 0


Около 1000 унгарци демонстрираха срещу правителството на министър-председателя Виктор Орбан, предаде Ройтерс. Това беше поредната протестна проява, след като дясната партия ФИДЕС прокара закон, който рязко увеличава данъците за малките фирми.

Орбан е изправен пред най-сериозното предизвикателство откакто взе властта през 2010 г. с огромна преднина. Инфлацията е най-висока от две десетилетия, форинтът падна до рекордно ниски нива, а средствата от ЕС може така и да не пристигнат в условията на спор между Будапеща и Брюксел за демократичните стандарти.

Блокадата на столичен мост във вторник не попречи на одобрението на предложено от правителството увеличаване на данъчните ставки за стотици хиляди малки фирми и предизвика критики от някои бизнес групи и опозиционни партии.

В сряда правителството на Орбан намали тавана на цените на най-масовите комунални услуги, като се отказа от една от знаковите  политики на 59-годишния премиер заради повишаването на цените на газа и електричеството на фона на войната в Украйна.

Имам познат, който се отоплява само с електричество. Досега плащаше 30 000 форинта (75 долара) на месец, което не е много, но отсега ще плаща 153 000, каза 70-годишен пенсионер, участващ в демонстрацията.

Говоря за друг пенсионер, чиято пенсия ще отива за плащане на сметката за ток и ще бъде оставен на произвола, каза още възрастният мъж. Той добави, че заради малкия си мащаб този протест няма да накара Орбан да промени курса.

Малкият брой демонстранти показа, че въпреки спотаеното недоволство от последните реформи на Орбан за укрепване на държавните финанси, антиправителствените настроения тепърва ще набират сила дори в Будапеща, където опозицията се представи най-добре през април.

52-годишна жена, чистачка в банка, също изрази съжаление, че са се събрали толкова малко хора. Работя повече от 30 години, но това, което става сега в страната, е истински ад, каза участничката.

Въпреки че Орбан сложи таван на цените на горивата и някои основни храни, инфлацията достигна най-високи стойности от 20 години, при 11,7 на сто на годишна база през юни. Това накара централната банка да предприеме най-резките марки за затягане на курса от падането на комунизма насам.

Въпреки това, форинтът се срина до рекордно ниски нива спрямо еврото, подхранвайки инфлационния натиск.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037