EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Унгария удължава тавана на цените

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Унгария удължава тавана на цените

mail17:09 | 20.09.2022прегледи 664 коментарикоментари 0


Правителството на Унгария реши да удължи срока на действие на ценовия таван на горивата и основните хранителни стоки. Това съобщи на брифинг началникът на премиерската канцелария Гергей Гуяш, цитиран от Ройтерс. Прилагането на тази мярка, целяща да предпази домакинствата от нарастващите цени, трябваше да приключи на 1 октомври. Гуяш заяви още, че таванът върху лихвите на ипотечните кредити ще бъде удължен с поне шест месеца. Срокът на действие на тази мярка щеше да изтече в края на годината.

Същевременно стана ясно, че Унгария ще получи по-малко средства за икономическо възстановяване от очакваното. Предвижда се намалението да бъде по сумите, отпускани безвъзмездно, и вместо 7,2 милиарда евро, да бъдат отпуснати 5,8 милиарда евро. Намалението на сумите засяга всички страни от ЕС и е свързано с преизчисление на бюджета, уточниха по-рано говорители на комисията.

Общо 70 на сто от средствата по плана за възстановяване трябва да бъдат договорени до края на годината, а това означава дотогава да бъде сключено инвестиционно споразумение и то да бъде одобрено от Съвета на ЕС, след като получи подкрепата на ЕК, обясни говорител на комисията. Той добави, че продължават разговорите с унгарското правителство, но остават открити въпросите за борба с корупцията и за контрола на изразходването на средствата.

Европейски медии съобщиха, че се обмисля ЕК да съкрати със 70 на сто средствата за Унгария по кохезионните фондове заради липса на противодействие на корупцията и постоянни заплахи за върховенството на закона. Говорители на комисията не пожелаха да потвърдят тези данни и уточниха, че преговорите с Будапеща продължават.

/БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg