EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Унгария се подчини на МВФ и Брюксел

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Унгария се подчини на МВФ и Брюксел

mail17:11 | 09.09.2010прегледи 735 коментарикоментари 0


Унгария се отказа от тримесечна битка за по-висок бюджетен дефицит, като отстъпи на натиска от ЕС и МВФ. Тази стъпка може да укрепи доверието във форинта и унгарските държавни ценни книжа (ДЦК), коментира агенция Bloomberg.
Правителството ще съкрати дефицита под изискваните от ЕС 3% от БВП за следващата година, каза унгарският министър на икономиката Дьорд Матолчи на пресконференция вчера в Будапеща. „Това е много позитивно развитие, изглежда имаме пробив", казва Найджъл Рендъл, главен стратег на RBC Capital в Лондон. „Единственият ми въпрос е защо не го направиха по-рано?"
Решението е взето след среща на финансовите министри на ЕС в Брюксел тази седмица, където е станало ясно, че за да получи помощ от ЕС ,Унгария трябва да въведе строга финансова дисциплина. Първоначално кабинетът предвиждаше дефицит от 3,8% за 2011 г.
Сега обаче Унгария ще се приближи до приемане на еврото, тъй като един от критериите за присъединяване към единната европейска валута е постигането на дефицит от под 3% от БВП.
Нека припомним, че само преди три месеца финансовият свят бе втрещен от изявлението на говорителя на премиера на Унгария Виктор Орбан, че унгарската икономика е в "много тежко положение" и не се изключва вероятността от фалит на страната. Това предизвика рязко поевтиняване на унгарския форинт към еврото.
Унгария разполага със заем от 20 млрд. евро от МВФ, ЕС и Световната банка, отпуснат на страната през октомври 2008 г., за да се избегне фалит.
Пак по същото време унгарският министър-председател Виктор Орбан отхвърли кредитна линия на ЕС и МВФ обявявайки: "Ние искаме да си отвоюваме загубения икономически суверенитет на Унгария."
Само две години по-рано в условия на глобална финансова паника предишното унгарско правителство прие с благодарност $20 млрд. кредитна линия от Брюксел и фонда. Но Орбан спечели изборите с платформа, предвиждаща въвеждане на 16% плосък данък върху личните доходи, обещание, което правителството възнамерява да изпълни още през януари. Вместо наложените от МВФ и ЕС мерки за затягане на финансовата дисциплина, Орбан реши че икономическа програма стимулираща растежа е по ценна от евтиния кредит на международните институции.
Сега очевидно правителството се обръща отново към евентуални заеми от МВФ и пряка помощ от ЕС, но с цената на драконовски дисциплинарни мерки.

 

 


Тагове: МВФ, ЕС, Унгария
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048