EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Унгария преговаря за газопровод през България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Унгария преговаря за газопровод през България

mail10:34 | 05.06.2017прегледи 701 коментарикоментари 0


Унгария скоро ще започне преговори с Европейската комисия и България за строеж на нов газопровод от Русия до Европа на базата на непостроения Южен поток, заяви пред агенция МТИ унгарският министър външните работи и търговията Петер Сиярто, цитиран от ТАСС. Сиярто участва в Петербургския международен икономически форум.
Планът за строителството на газопровода е много реалистичен и правителството на Унгария веднага щом бъде възможно ще започне преговори със заместник-председателя на ЕК по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович и с България, посочи Сиярто. Министърът отбеляза, че газопроводът няма да преминава пряко през България, а през територията на Турция, като Русия е започнала изграждането на морския участък на проекта Турски поток през Черно море.
Според унгарския министър Русия е готова да изпълни проекта, а Унгария и Сърбия имат всичко необходимо за започването на строителните работи, тъй като там все още действат съвместните предприятия, създадени за надзора на строителството на газопровода Южен поток. "ЕС не може да има основателни аргументи против такъв газопровод. Той изразяваше опасения за Южен поток, такива опасения биха могли да се отнесат към Северен поток-2, но Европейската комисия нищо не каза против този проект", отбеляза Сиярто.
Преди това той съобщи, че е обсъдил проекта за изграждането на новия газопровод с руския министър на енергетиката Алексей Новак, ръководителя на Газпром Алексей Милер, руския външен министър Сергей Лавров и със сръбския министър на външните работи Ивица Дачич.
През 2014 година Русия се отказа от строителството на газопровода Южен поток заради изискванията на ЕС, който настояваше проектът да бъде съобразен с Третия енергиен пакет.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg