EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Унгария иска инвестиции в енергетиката

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Унгария иска инвестиции в енергетиката

mail12:06 | 25.05.2022прегледи 818 коментарикоментари 0


Унгария се придържа към исканията си за инвестиции в енергийния сектор, преди да се съгласи с въвеждане на ембарго върху доставките на руски петрол, съобщи Ройтерс. Условията на Будапеща се сблъскват с позицията на държавите от Европейския съюз (ЕС), които настоят за бързо одобрение на още санкции срещу Русия, в отговор на нахлуването й в Украйна, коментира информационната агенция.

Европейската комисия в началото на този месец предложи нов пакет от санкции срещу Кремъл, но мерките все още не са приети, като Унгария е сред най-силно критикуващите плана. 

"Първо решения, след това санкции", заяви пред медии унгарският министър на правосъдието Юдит Варга, преди началото на министерска среща в Брюксел.

Позицията на Унгария се сблъсква с призивите на някои европейски правителства, настояващи пакетът да бъде одобрен преди срещата на върха на лидерите на ЕС, насрочена за 30 май. 

Централноевропейската страна, която е силно зависима от руския петрол, заяви, че ще има нужда от около 750 милиона евро (800,8 милиона долара) под формата на краткосрочни инвестиции, за да модернизира рафинериите и разшири тръбопровод, доставящ петрол от Хърватия.

Унгария също така смята, че в дългосрочен план преобразуването на икономиката й, за да постигне независимост от руския петрол, може да струва до 18 милиарда евро.

Миналата седмица Еврокомисията предложи до 2 милиарда евро в подкрепа на централно- и източноевропейски държави без излаз на море, които нямат достъп до петролни доставки с различен от руския произход - Унгария, Чехия и Словакия.

На тези държави беше предложен и по-дълъг преходен период, за да се откажат от руския петрол.

За да отговори на дългосрочните опасения, Европейската комисия публикува план, на стойност 210 милиарда евро, който има за цел да прекрати зависимостта на Европа от руските изкопаеми горива до 2027 г., но не посочи как новите инвестиции ще бъдат разпределени между страните членки на ЕС.

/БТА/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037