EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Умиращи болници

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Умиращи болници

mail13:40 | 16.02.2010прегледи 14956 коментарикоментари 2

 

 

Ралица Русинова

Много оспорваната здравна реформа тече по критериите, които са одобрени, стана ясно от изявления на премиера Борисов след среща с водещи мениджъри на болници от страната. Разглеждаме болница по болница, спешен център по спешен център, заяви той. Предвидени са 350 - 400 млн. лв. от резерва да отидат в НЗОК. Целта е така да направим реформата, че никой да не пострада. Не искаме да застрашим живота и на един гражданин.
И все пак вследствие на финансовата рестрикция най-малко 150 болници могат да „отпаднат” през следващите месеци, поради невъзможност да осигурят дейността и издръжката на заведението. Това ще постави здравната системата в доста тежко състояние, казват от Българския лекарски съюз.
Бюджетът е намален повсеместно, като няма болница, която да не е с понижен бюджет в рамките на 10-60 %.
През изминалата година общият брой хоспитализации е бил около 1 млн. 700 хил. Със спирането на дейността на някои болници ще се наложи 300-400 хиляди хоспитализации да бъдат пренасочени. В същото време са „орязани” и бюджетите на големите болници. Ако разделим броя на хоспитализациите на броя работещи болници се получава, че всяка работеща болница трябва да се натовари с още около 2 - 3 хиляди хоспитализации годишно.
Другият проблем е т.нар. „делегиран бюджет” на болниците. Това е лимитиран бюджет. Няма обяснение как при договорен процес на лечебните заведения, които са търговски дружества, на практика им се разпределя бюджета.
О друга страна известно е състоянието на българските болници – стара техника, лоши сгради, неподдържани с десетилетия, болни, които си носят чаршафи, печки дори и лекарства. Целта на реформата е да се осигури качество и сигурност на медицинската помощ.
Явно в бюджет 2010 няма възможност за инвестиции. Финансовите средства трудно ще стигнат за издръжка на заведенията. Единственото, което може да бъде намалено, са възнаграждението на персонала. А това няма как да не рефлектира в кадрова криза.
Според проучване на MBMD оценката, която хората дават на здравните услуги в България е добър 3,67. Лечението в болница съставлява 12% от ползваните здравни услуги въобще.

Когато са нужни сериозни медицински изследвания:
43% от хората в областните градове търсят помощ на място:
48% в други райони:
10% отиват в частни клиники
25% от хората предпочитат да правят сериозни изследвания в София

Какъв точно е броят на болниците, с които няма да бъде сключен договор, сега е трудно да се каже, тъй като процесът по преструктуриране е все още е в ход, като всеки ден условията се променят. Болниците успяват да намерят специалисти, апаратура и да отговорят на изискванията.
Това, което Министерство на здравеопазването прави е да осигури големите и специализирани болници, с нужните средства, както и т.нар. „защитените болници”, намиращи се на трудно достъпни места, със завишена заболеваемост на населението.


Източник на данните в интерактивната графика: Министерство на здравеопазването

 
Коментари
 
Веселка - | 17-02-2010 г. 13:07:43

Поздравявам ви за графиките! Супер са!!!

мед. сестра - | 20-05-2011 г. 08:06:17

защо никой не дойде да види общинската ни болница как е окрадена от д-р Желев и сега не получаваме никакви заплати защото връщаме откраднатите от него пари

 

Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето: