EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

"Умен диван" ще бъде произведен в Сливен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Умен диван" ще бъде произведен в Сливен

mail12:02 | 21.02.2017прегледи 3579 коментарикоментари 0


Първият в света "умен диван" ще бъде произведен в Сливен, съобщи БТА, цитирайки Тодор Начев, собственик на фирмата-производител. Иновативният продукт е разработен съвместно с Техническия университет - София и ще бъде произведен по европейски проект.

Високотехнологичният диван ще направи възможно управлението на всяко устройство в дома - от отварянето на входната врата до управлението на цифровата телевизия с помощта на едно единствено устройство, каза Марио Велков от екипа по разработката на проекта. Всичко в него е автоматизирано, опростено и се управлява от мултимедийна станция. Продуктът съдържа модерен дизайн, мултимедийна система, релакс механизъм, отопление, охлаждане, Surround система. Така системата може да интегрира практически всичко в дома - от озвучителната техника и домашното кино, до системата за сигурност, отоплението, гаражните и входни врати, както и поливната система в градината. Различното от други системи за автоматизация е, че тя е лесна за монтаж, безжична и не налага ремонтни дейности, работи на модулен принцип, което позволява да се започне с базов модул и да се надгради.
По думите на Тодор Начев, цената на продукта на едро ще започне от 2 хиляди лева, като сумата ще варира в зависимост от дизайна, тапицерията и т.н. Фирмата ще започне да го произвежда през следващата година.

Проектът e финансиран от Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Стойността му е 1 663 510.24 лева, като БФП (Безвъзмездна финансова помощ) е 998 106.14 (848 390.21 лв. европейско финансиране и 149 715.93 лв. национално съфинансиране). Срокът на изпълнение е дванайсет месеца, като започва на 18.01.2017 г., а крайната дата е 18.01.2018 г.

Проектът е свързан със закупуването и въвеждането в експлоатация на: настилачна маса - 20 м., настилачна машина, CNC-Cutter, едноиглова машина - 30 бр., двуиглова машина -7 бр., плотер, дигитайзер, пневматичен плот - 30 бр., съоръжение за обработка на влакна, работен плот, шлайф машина, както и придобиване/разработване на специализиран софтуер, необходим за внедряването на иновативния продукт "умен диван" и софтуер за проектиране на мебели.

Иновацията претендира за новост както на европейския, така и на световните пазари.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg