EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Улично осветление от слънчева светлина

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Улично осветление от слънчева светлина

mail18:20 | 02.01.2011прегледи 1550 коментарикоментари 0


Около два милиона лева ще бъдат изразходени за изграждане на система за улично осветление, използваща слънчева енергия, в Кайнарджанската община, съобщи заместник-кметът на общината Дафинка Станева, цитирана от БТА. Проектът е финансиран по Програмата за развитие на селските райони. В селищата на общината трябва да бъдат монтирани 486 соларни осветителни тела.
Според специалистите това ще даде възможност за значително намаляване на разходите за електроенергия. С инвестицията се компенсират разходите за поддръжка на уличното осветление. Соларните улични осветителни тела не се нуждаят от подземни кабели. Акумулират енергия през целия ден и автоматично се включват при свечеряване. Модерни са като дизайн и лесно се монтират. Новите осветителни тела могат да работят и при неблагоприятни атмосферни условия. Не задържат сняг и прах, имат дълъг експлоатационен срок, не съдържат токсични вещества, не оказват вредно въздействие върху околната среда.
Около 900 хиляди лева по оперативната програма "Регионално развитие" ще бъдат вложени през тази година и за въвеждането на мерки за енергийна ефективност в образователна инфраструктура на Кайнарджанската община. В детски и учебни заведения ще бъде направена топлинна изолация, ще се подменят дограмата и
осветителните тела, ще се реконструират отоплителните инсталации. Очаква се спестената електрическа и топлинна енергия в различните сгради да варира между 74 и 88 на сто. Договорите за двата проекта бяха подписани в края на миналата година.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4255