EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Улеснено прехвърляне на разплащателни сметки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Улеснено прехвърляне на разплащателни сметки

mail12:01 | 30.10.2009прегледи 577 коментарикоментари 0


Банките у нас се споразумяха за общи улеснени услови при прехвърлянето на разплащателни сметки от един трезор в друг, съобщиха от Асоциацията на банките в България (АББ). Родните банки стигнаха до споразумението, след като бяха въведени от Европейския комитет на банковата индустрия общи стандарти за нейните членове наречени "Основни принципи за прехвърляне на банкови сметки". Споразумението влиза в сила от понеделник (1 ноември).
Според новите условия старата банка не може да начислява такси за закриване на сметката при нея, освен, ако тази сметка е открита преди по-малко от 12 месеца. Освен това клиентът не заплаща такси за получаване на информация относно необходимите стъпки по прехвърлянето, възможните действия на старата и новата банка, необходимото време за извършване на прехвърлянето и за възможните такси, както и за получената от старата банка информация за периодичните директни дебити и периодични изходящи кредитни преводи, ако такава информация може да се извлича автоматично от информационната система на старата банка и обхваща период не повече от 13 месеца назад.
Улеснените условия са валидни само за разплащателни сметки на физически лица, свързани с периодични директни дебити, нареждания за периодични кредитни преводи и периодични входящи кредитни преводи. Разплащателни сметки, чрез които се извършва обслужване на кредит, сметки, свързани с инвестиционни услуги, както и такива върху вземанията, по които има учредени залози обаче не са част от новото споразумение. Документа е подписан от общо 25 трезора у нас, като само "Българска Банка за Развитиe" АД, ИНГ Банк Н.В. – клон София и БНП Париба – клон София не се присъединяват към новите условия. Причината е, че при тях липсват или  има изключително малък брой на такива сметки при тях.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg