EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Укриване на данъци - национален спорт в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Укриване на данъци - национален спорт в България

mail12:00 | 18.08.2010прегледи 1644 коментарикоментари 1


 Укриването на данъци и използване на имущества чрез поставени лица е национален спорт в страната, каза в интервю за bTV директорът на Националната агенция по приходите (НАП) Красимир Стефанов. Поради това той предложи  да се промени законът за отнемане на незаконно придобитото имущество, известен като законът "Кушлев", като се обърне презумпцията за доказване на доходи.
Според него проблем е, че проверките по морето са станали по инициатива на централата в София, а не от териториалните дирекции. "За съжаление има данни за служители на НАП, които участват в "данъчен чадър", допълни директорът.
Данъчните проверки, които се извършват по Черноморските курорти, стават всекидневни заради повсеместните нарушения и укрити обороти, които инспекторите на НАП са установили в последните два уикенда, съобщиха от приходната агенция. Нарушенията са докладвани на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков и на министър-председателя Бойко Борисов, в резултат на което е взето решението проверките да се извършват всеки ден, посочват от НАП.
Един о собствениците на дискотека в Слънчев бряг, който участва в управлението на 16 фирми, дължи близо 1.5 млн. лева за данъци и осигуровки. По тази причина всеки сезон дискотеката се стопанисва от ново търговско дружество, собственост на същия гражданин. Изпълнителният директор на НАП е възложил ревизия и собственикът ще отговаря солидарно с цялото си имущество за дълговете на фирмата, се посочва в съобщението.
В хода на контролните действия е станало ясно, че четири от фирмите, които стопанисват развлекателни заведения на плажната ивица, дори не са регистрирани по ДДС и твърдят, че годишният им оборот е под 50 000 лева.
Търговските обекти, които продължават да извършват нарушения и след откритото данъчно наблюдение, ще бъдат запечатвани, допълват от НАП. Данъчните водят регистър на луксозните автомобили, които всяка вечер паркират пред заведенията в
курортните комплекси. Техните собственици ще бъдат проверени от НАП дали имуществото им съответства на декларираните доходи.
Над 1.5 млн. лева оборот са регистрирали за два уикенда заведенията по Черноморието, подложени на открито данъчно наблюдение. Дискотека в курорта "Слънчев бряг" е отчела над 94 000 лева приходи само за една вечер, след като проверяващите са започнали наблюдение на всеки касов апарат в заведението. Нощен клуб във Варна е отчел 14 пъти по-големи приходи през времето, когато е проверяван, съобщава изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов, който ръководи акцията в града.
На фирмите, за които е установено, че укриват голяма част от оборота си, както и на техните собственици и управители, ще бъдат възложени ревизии за последните пет години. Според инспекторите на НАП данните, събрани при откритото наблюдение, ще бъдат достатъчни, за да се изчисли по аналогия действителният оборот на заведенията за последните години и те да бъдат обложени с укрития данък, заедно с лихвите за всички недекларирани приходи със задна дата.


 
Коментари
 
Ice - 25-10-2010 г. 17:07:35

Красимир Стефанов да не приказва празни приказки, ами да обясни как в пика на имотите си е купил апартамент в Харманли 116 кв.м. за 32000 лв - т.е по 141 евро/кв.м, а в момента при този спад повече от два пъти в цените на имотите средната цена в Харманли е 209 евро/кв.м. http://register.bulnao.government.bg/2009y/45ECE547-ED3E-4A99-97F9-3431FAC64EDE18758.xml Вижте го! И той ще ми каже, че укриването на данъци било национален спорт! Сега и приятелчето си Цветанов ще покрие!

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg