EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Укрепват сигурността на АЕЦ „Тянван“ в Китай

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Укрепват сигурността на АЕЦ „Тянван“ в Китай

mail09:45 | 27.06.2023прегледи 541 коментарикоментари 0


В реакторната сграда на седми енергоблок на АЕЦ „Тянван“ в Китай бе поставена горната част на купола на вътрешната защитна обвивка. Оборудването е с тегло от 214 тона и с диаметър от 36 метра.

„Строителството на енергоблока върви в срок. На следващия етап ще бъдат монтирани корпусът на реактора, парогенераторите, елементи от системите за аварийно охлаждане на активната зона, компенсаторът на налягането и главните циркулационни помпи“, отбеляза Алексей Баник, вицепрезидент на руската компания „Атомстройекспорт“, която участва в строителството на енергоблока.

Сградата на реактора е основна за една атомна централа. В нея се намират ядрената инсталация и системите за аварийното ѝ охлаждане. В проекта се използва двойна защитна обвивка, която осигурява максимално изключване на аварийно изпускане на радиоактивни вещества в околната среда. Тази железобетонна конструкция защитава реактора и може да издържи земетресение, цунами или ураган.

АЕЦ „Тянван“ е най-големият проект за икономическо сътрудничество между Русия и Китай. Централата е разположена в Източен Китай. В момента се изграждат два енергоблока с реактори ВВЕР-1200. Построените по-рано четири енергоблока с реактори ВВЕР-1000 работят успешно и подават милиони киловатчаса електроенергия в енергосистемата на страната.

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg