EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Украйна:25 убити, стотици ранени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Украйна:25 убити, стотици ранени

mail07:00 | 19.02.2014прегледи 1152 коментарикоментари 0


Двадесет и пет души са загинали в ожесточените сблъсъци в Киев между демонстранти и силите на реда, това предаде Франс прес, като се позова на официално съобщение на украинското министерство на здравеопазването. В болница са приети 241 души, сред които петима журналисти и 79 милиционери. Властите съобщиха и името и националността на загиналия в Киев журналист, предаде Франс прес. Става дума за репортера Вячеслав Веремий от украинския всекидневник "Вести". Той починал от огнестрелни рани тази нощ. Бил е прострелян от маскирани неизвестни лица в центъра на Киев, близо до площад "Независимост".

Какво пишат световните медии за случващото се в Украйна?
Украйна бе на ръба на гражданската война през изминалата нощ, когато бяха убити 20 протестиращи, а други 335 бяха ранени при кървави сблъсъци в украинската столица, пише Daily Mirror.
Полицията за борба с безредиците щурмува лагера на антиправителствените протестиращи на централния площад Независимост, за да сложи край на продължаващата с месеци безизходица.
Протестиращите запалиха барикади, за да създадат огнен щит, след като оказионният лидер Виталий Кличко ги призова да защитят базата си, заявявайки: „Няма да мръднем оттук”.
По-рано той обяви, че преговорите с президента Виктор Янукович са се провалили.
Протестиращите замеряха с петролни бомби стражите на реда, които използваха гумени куршуми и шокови гранати.
Общо са загинали 28 души, включително седем полицаи и един цивилен минувач.
Насилието се разпространи и в други части на Украйна, след като антиправителствени демонстранти щурмуваха и завзеха военна база в западния град Лвов. Полицията съобщава, че при атаката са ранени 30 военнослужещи, а петима са откарани в болница.
Конфронтацията между украинците, които искат демокрация в европейски стил, и правителството, което си сътрудничи с Русия, ескалира в експлозия от насилие, което остави повече от 20 загинали и което може да запали отново конфликта между Запада и Изтока, който отдавна е погребан, коментира USA Today.
Държавният департамент на САЩ издаде предупреждение за американските граждани в украинската столица да останат по домовете си и да избягват местата на продължаващите сблъсъци.
Хиляди полицаи,въоръжени с шокови гранати и водни оръдия щурмуваха протестния лагер в Киев след седмици на спокойствие, по време на които двете страни изглеждаха на ръба да намерят компромис.
Украинската столица изпадна в хаос в нощта на вторник срещу сряда, след като полицията за борба с безредиците щурмува площад Независимост след най-смъртоносните сблъсъци от началото на антиправителствените протести, пише The Financial Times.
Сблъсъците продължиха до малките часове на сряда. По данни на лекари, работещи с протестното движение, жертва на насилието са станали най-малко 20 активисти. В същото време вътрешното министерство на Украйна съобщи, че са загинали седем полицаи. По-рано стражите на реда влязоха в сблъсъци с хилядите протестиращи, докато се опитваха да ги прогонят от площада, използвайки водни оръдия и бронетранспортьори след часове на улично насилие около сградата на парламента.
Антиправителствените протестиращи окупираха административни сгради в Западната част на Украйна.
Възобновеното насилие, което идва след месец на относително спокойствие, е поредното развитие в конфронтацията, която започна в края на ноември, след като Янукович се отказа от подписването на широко обхватно споразумение за интеграция с ЕС и вместо това се обърна към Русия.
Най-лошото насилие в Украйна, откакто получи независимост през 1991 г., избухна в центъра на Киев във вторник. Властите съобщават за най-малко 20 убити, след като сблъсъците между антиправителствените демонстранти и полицията станаха повод за силите за сигурност да атакуват лагера на опозицията на площад Независимост. Бушуващите пламъци от горящите палатки и барикади може да унищожат перспективите за ранен компромис между подкрепяното от Русия правителство на Виктор Янукович и прозападната опозиция, коментира The Washington Post.
Не е ясно коя от страните започна насилието, което дойде само дни след като споразумението за амнистия уталожи напрежението в столицата. Вината за политическия провал обаче лежи на Янукович, коментира изданието. След като се съгласи да преговаря с опозицията за нов премиер и кабинет на министрите, които да са приемливи за двете страни, той се изтегли от преговорите след споразумението за амнистията от миналата седмица. В понеделник депутати от партията на президента блокираха опит на опозицията да внесе предложение за промяна в конституцията, която ще намали правомощията на държавния глава. Това изглежда предизвика гневна реакция сред симпатизантите на опозицията с десни възгледи, които бяха по улиците на Киев във вторник. Правителството отговори с ултиматум до 18.00 часа да се прекрати вълнението, след което разположи полиция за борба с безредиците, която щурмува лагера на опозицията.

Източник:агенция Фокус


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1054