EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Украйна ще увели производството на уран

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Украйна ще увели производството на уран

mail08:35 | 26.09.2023прегледи 440 коментарикоментари 0


Украйна си е поставила за цел да увеличи производството на уран и да измести Русия от този пазар, заяви министърът на енергетиката Герман Галушченко, предаде ТАСС.

"Русия все още контролира значителна част от световния пазар на уран. Това забавя въпроса за налагане на санкции, защото много компании имат договори с руснаците за доставка на уран. Но ние работим усилено, за да ги изместим от този пазар, както и за увеличаване на производството на уран в Украйна", цитира министерството на енергетиката изявлението на Галушченко във Фейсбук. Според министъра "производството на уран е елемент от националната сигурност" на Украйна.

Галушченко припомни, че Украйна вече е сключила редица споразумения с международни компании, по-специално с канадската Cameco. В рамките на това сътрудничество неотдавна първата партида украински уран, добит в Източния минно-обогатителен комбинат (ВосходГОК), беше натоварена и изпратена в Канада, където украинският уран ще бъде използван за производство на ядрено гориво за нуждите на украинските атомни електроцентрали. Освен това, по думите на министъра, Украйна е получила кредитна гаранция от правителството на Обединеното кралство в размер на 192 млн. британски лири като част от сътрудничеството с Urenco.

По-рано Галушченко съобщи за споразумения с Cameco, според които тази компания ще задоволява 100% от нуждите на "Енергоатом" от природен уранов хексафлуорид (UF6) за периода 2024-2035 г., като предоставя услуги по конвертиране на уран за реакторите в Ровненската, Хмелницката и Южноукраинската атомна електроцентрала. На свой ред "Енергоатом" ще продава на Канада уран, добит в Украйна, "в пълния обем на производството на елемента".

Две трети от световното производство на уран, който е суровина за ядрената индустрия, се добива от Казахстан (45% през 2021 г.), Намибия (12%) и Канада (10%). Делът на Руската федерация в световното производство на уран през 2020 г. е 5,5%, а този на Украйна - 0,9%, припомня ТАСС.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg