EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Украйна ще бъде лидер за шистов газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Украйна ще бъде лидер за шистов газ

mail13:00 | 05.09.2013прегледи 770 коментарикоментари 0


Украйна може да стане енергиен център на Европа на благодарение на добива на шистов газ, заяви американският посланик в Киев Джефри Пайет, цитиран от ИТАР-ТАСС.
"Надяваме се добивът на шистов газ да се превърне в добър механизъм, който да донесе на Украйна икономически растеж и да открие нови възможности. Надяваме се също така това да стане катализатор, който да помогне за реформиране на енергийния пазар, така че Украйна да стане енергиен център на Европа", отбеляза посланикът на среща с украинския премиер Микола Азаров. Азаров от своя страна изтъкна, че Украйна е заинтересована от енергийното сътрудничество със Съединените щати и правителството ще направи всичко възможно американските компании ExxonMobil и Chevron да започнат колкото може по-скоро добив на шистов газ в страната.
Chevron победи в търга за споразумение за разпределяне на продукцията от Олеското находище в Лвовска и Ивано-Франковска област. Миналата седмица областният съвет на Ивано-Франковска област отхвърли проекта за споразумение с Chevron за добив на шистов газ в Олеското находище. Местните депутати прехвърлиха проекта в Киев с искане да бъде доработен с оглед изискванията за екологична безопасност в региона.

Според министъра на енергетиката и въгледобивната промишленост Едуард Ставицки ситуацията с проекта на Chevron ще се изясни през септември. Прогнозните ресурси на находището Юзовске се оценяват на 4,054 трилиона кубични метра газ, а на находището Олеское в Лвовска и Ивано-Франковска област - 2,98 трилиона куб. метра газ.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1047