EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Украйна също излиза от кризата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Украйна също излиза от кризата

mail19:00 | 17.08.2009прегледи 682 коментарикоментари 0


През 2010 година брутният вътрешен продукт (БВП) на Украйна ще нарасне с 3 процента, като този растеж ще залегне в проектобюджета за 2010 година, който ще бъде представен през септември, заяви пред журналисти украинската министър-председателка Юлия Тимошенко, цитирана от ИТАР-ТАСС. Тимошенко изтъкна положителната динамика във всички отрасли в продължение на пет месеца.
"Правителството и аз като премиер, ще успеем да преодолеем кризата. За това няма съмнение", подчерта Юлия Тимошенко. Правителството прогнозира нарастване на БВП с 0,4 процента през 2009 година, въпреки че много експерти са убедени в неговия
 спад, отбелязва ИТАР-ТАСС.
През второто тримесечие на 2009 година свиването на БВП на страната се е забавило до 18 на сто на годишна основа спрямо 20,3 процента през първото тримесечие, съобщи Държавната статистическа агенция, цитирана от Франс прес.
Юлия Тимошенко призова Централната банка да стабилизира националната валута, гривнята. На пресконференцията в Киев тя посочи, че според нея спадът на курса на гривнята не се обяснява с икономически причини, напомняйки, че през юли се е увеличил спрямо юни обемът на производството в металургията, леката промишленост, автомобилостроенето и енергетиката.
На извънредна сесия на парламента на 21 август ще бъде отменено ветото на президента върху закона за финансиране на домакинството на футболния шампионат Евро-2012, обеща украинската министър-председателка. Тя отбеляза, че получените
от централната банка 9,8 милиарда гривни (над 1 милиард долара) почти изцяло ще бъдат насочени за строителството на стадиони, летища и хотели.
Президентът Виктор Юшченко наложи вето на закона за финансиране на Евро-2012, защото е на мнение, че в период на криза приходите на централната банка няма да бъдат толкова големи. Блокът на Юлия Тимошенко обаче събра 150 подписа за свикване на извънредна сесия на парламента, отбелязва ИТАР-ТАСС.


Тагове: Украйна, криза
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg