EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Украйна спря коридора за жито

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Украйна спря коридора за жито

mail16:35 | 30.10.2023прегледи 539 коментарикоментари 0


Украйна е преустановила използването на новия си коридор за зърно в Черно море поради заплахата, която според нея представляват руските военни самолети, съобщи базираната в Киев консултантска компания "Барва Инвест", цитирана от Ройтерс. 

"Бихме искали да ви информираме за временното спиране на движението на плавателни съдове към и от (пристанищата). Настоящата забрана е в сила от 26 октомври, но е възможно тя да бъде удължена", заяви консултантската компания в "Телеграм".

Киев не даде веднага коментар във връзка със случая, отбелязва Ройтерс.

Консултантската компания заяви, че преустановяването на морския трафик де факто е в сила вече от два дни по искане на военните, които се позовават на заплахата от засилената активност на руската военна авиация в района.

Миналата седмица руският президент Владимир Путин заяви, че е наредил на руски самолети, въоръжени с хиперзвукови балистични ракети "Кинжал", да патрулират в Черно море.

През август Украйна установи "хуманитарен коридор" за кораби, пътуващи към африканските и азиатските пазари, за да се опита да заобиколи блокадата в Черно море, след като Русия се оттегли от споразумението, което гарантираше износа на украинско зърно по време на войната.

По-късно високопоставен служител в сферата на селското стопанство заяви, че маршрутът се използва и за доставки на зърно.

Украински официални представители и източници от морския транспорт твърдят, че от края на август досега коридорът е бил използван от над 40 товарни кораба, а 1,5 милиона тона товари са били експортирани през него от украинските пристанища. 

Тази седмица украинските земеделски производители заявиха, че новият маршрут ще позволи износа на до 2,5 милиона тона хранителни стоки месечно, което до голяма степен компенсира въздействието на решението на Москва да се оттегли от зърнената сделка, постигната чрез посредничеството на ООН.

Първият заместник-министър на земеделието на Украйна Тарас Висоцки заяви вчера, че доставките на зърно по коридора могат да надхвърлят един милион тона през октомври.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg