EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Украйна спира износа на някои култури към Полша

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Украйна спира износа на някои култури към Полша

mail18:45 | 10.04.2023прегледи 690 коментарикоментари 0


Киев и Варшава са решили да спрат износа за някои зърнени и маслодайни култури към Полша, където мащабният им и неконтролиран прилив е дестабилизирал местния пазар. Това обявиха министрите на селското стопанство на двете страни, цитирани от Франс прес.

Това споразумение не засяга транзита през Полша на някои продукти към други страни, подчертаха министрите пред медиите.

"Украинската страна ще се въздържа да изнася пшеница, царевица, рапица и слънчогледови семена до новия сезон", каза новият полски министър Роберт Телус, който пое функциите си.  "Не говорим за транзита, който ще остане, но ще бъде контролиран отблизо", уточни той.

Украинският му колега Микола Солски добави, че през идната седмица двете страни ще изработят условията, позволяващи "ограничаване на износа, което ще бъде възможно само със съгласие от полска страна" и това ще доведе до подписване на двустранно споразумение.

Преди дни под нарастващия натиск на полските фермери, организирали протести в цялата страна, заплашвайки да блокират граничните пунктове, предишният министър на селското стопанство на Полша подаде оставка. 

На 31 март пет страни от ЕС  - Полша, Словакия, Унгария, Румъния и България, призоваха ЕК да предостави допълнителни помощи на земеделците от тези страни, засегнати от украинския внос.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg