EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Украйна се споразумя с ExxonMobil и Shell

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Украйна се споразумя с ExxonMobil и Shell

mail16:00 | 01.10.2013прегледи 669 коментарикоментари 1


Украйна обяви, че е постигнала споразумение за подялба на производството в газово находище в Черно море със западен консорциум, оглавяван от американския петролен гигант ЕксънМобил (ExxonMobil) и англо-холандския Шел (Shell), което ще й позволи да намали зависимостта й от Русия, предаде Франс прес. Консорциумът, в който влизат и румънската компания Петром (Petrom) и украинското държавно предприятие Надра Украйни, ще произвежда природен газ в Скифския участък в Черно море. Предварителното споразумение е било подписано от украинския министър на енергетиката Едуард Ставицки и представители на ЕксънМобил, Шел и Петром извън официалната програма на общото събрание на ООН в Ню Йорк, посочи пресслужбата на украинското президентство.

До месец договорът за подялба на производството ще бъде подписан в Киев. Скифският участък, който се намира в северозападната част на Черно море близо до Румъния, се очаква да доведе до добив между 8 и 10 милиарда кубични метра газ годишно, отбеляза Ставицки. Споразумението се вписва и в стратегията на Украйна за диферсифициране на енергийните източници, за да намали зависимостта си от вноса на газ от съседна Русия, отношенията с която са обтегнати. Киев се опитва освен това да предоговори условията на договора за доставка на газ от 2009 година с Москва, определяйки цената като прекомерно висока. Наскоро Украйна започна сближаване с Европейския съюз, с което разгневи Русия, стремяща се да задържи бившата съветска република в своята сфера на влияние и я заплашва с търговски санкции. Киев се надява да подпише споразумение за асоцииране с ЕС през ноември, но Москва иска Украйна да се присъедини към Митническия съюз, съставен засега от Русия, Беларус и Казахстан. През януари Украйна подписа с Шел договор за разработка на шистово находище на газ с инвестиции над 10 милиарда долара. През 2012 година друг американски гигант, Шеврон (Chevron), спечели търг за експлоатация на находището на шистов газ в Олеске, в западната част на Украйна.
 


 
Коментари
 
4eO7jlSnF8 - 17-02-2014 г. 14:21:31

Oh yeah, faubolus stuff there you! http://fxpskb.com [url=http://husemfe.com]husemfe[/url] [link=http://azqgiuxfiq.com]azqgiuxfiq[/link]

 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg