EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Украйна отказа на Русия митнически съюз

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Украйна отказа на Русия митнически съюз

mail17:20 | 07.04.2011прегледи 861 коментарикоментари 0


Украинският президент Виктор Янукович днес даде да се разбере, че Украйна не желае да се присъедини към митническия съюз, воден от Русия, и предпочита вместо това да сключи споразумение за свободна търговия, предаде Reuters.
Москва от дълго време призовава Киев да се присъедини към митническия й съюз с Беларус и Казахстан, който бе създаден миналата година с цел да съгласува външнотърговската политика на тези страни с руската и те да отворят пазарите си за руски стоки.
За Украйна обаче присъединяването към съюза би направило невъзможно постигането на споразумение за свободна търговия, което е важна стъпка към европейската интеграция на страната. В годишното си обръщение към парламента Янукович заяви, че Украйна би предпочела да остане извън митническия съюз. "Според мен бъдещото развитие на връзките ни с митническия съюз ще се основава на нови споразумения - споразумение за свободна търговия и вероятно споразумение за сътрудничество по схема "3 плюс 1"", каза президентът. Украйна иска тази година да приключи преговорите по споразумението за свободна търговия с ЕС. Докато Янукович изнасяше речта си, руският газов монополист Газпром обяви, че, ако Киев се присъедини към съюза, ще направи на Украйна голямо намаление за доставката на природен газ, позволявайки на страната да спестява 8 млрд. д. годишно.
На 12 април пък на посещение в Украйна ще пристигне руският премиер Владимир Путин, допълва Ройтерс. Янукович каза днес, че корупцията е "траен" проблем в Украйна и заплашва да "разруши" държавата. Украинският президент се ангажира "да се бори радикално с корупцията", призовавайки парламента да приеме "спешно" антикорупционни закони, които преди време бяха отхвърляни неколкократно, информира France presse. Украйна ще запази извънблоковия си статут и ще продължи да си сътрудничи с НАТО, със страните от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и от Организацията на договора за колективна сигурност на ОНД, допълни Янукович в годишното си послание, което произнесе пред парламента, цитиран от ИТАР-ТАСС.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg