EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Украйна национализира ключови фирми

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Украйна национализира ключови фирми

mail15:25 | 11.11.2022прегледи 902 коментарикоментари 0


Украйна е национализирала дялове от ключови предприятия, които в момента се държат от частни инвеститори, предаде Ройтерс. Това е възможно, тъй като в страната е обявено военно положение и държавните власти при преценка могат да отчуждят частна собственост, която е от значение за сигурността на страната.

Става въпрос за производителя на двигатели "Мотор Сич", енергийните компании "Укрнафта" и "Укртатнафта", производителят на превозни средства "АвтоКрАЗ" и компанията за производство на електрически трансформатор "Запорижтрансформатор".

Във всички тях държавата им дял, като акции притежават известни в Украйна бизнесмени като Игор Коломойски, Вячеслав Бохуслаев и Константин Жеваго, който участваше в приватизацията на българския металургичен комбинат "Кремиковци".

Първоначално новината бе обявена от високопоставения народен представител Ярослав Железняк, който е зам.-председател на парламентарната комисия по финанси, данъци и митнически въпроси.

Фактическите действия по експроприацията са ръководени от Националната комисия по ценните книжа и борсите. По-късно действията по национализацията бяха потвърдени на брифинг от секретаря на Съвета по сигурността на Украна Олексий Данилов.

В текстовете на решението е записано, че частните инвеститори ще бъдат обезщетени за национализираните им дялове една година след края на военното положение в Украйна.

 

Споделете

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163