EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Украйна и Турция търсят нефт

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Украйна и Турция търсят нефт

mail11:20 | 24.01.2011прегледи 775 коментарикоментари 0


Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган пристига днес в Украйна начело на делегация от близо петстотин души по покана на президента Виктор Янукович, предаде ИТАР-ТАСС.
Целта на посещението е стратегическото партньорство между двете страни да бъде запълнено с практическо съдържание, съобщи пресслужбата на украинския президентт.
Турският премиер е съпровождан от министъра на енергетиката Танер Йълдъз, представители на министерствата на търговията и селското стопанство, крупни бизнесмени, включително от сферата на туризма.По време на визитата на Янукович в Турция през юни миналата година бе постигнато съгласие за активизиране на всестранните връзки между двете страни и създаване на стратегически съвет, който ще бъде оглавяван от турския премиер и украинския президент.
Очаква се двамата ръководители да обсъдят преди всичко удвояването на стокообмена между Турция и Украйна и сътрудничеството в добива на нефт и газ в шелфа на Черно море.
На 17 януари бе пусната в действие нова фериботна линия, с която Киев се надява да привлече в страната допълнителен транзитен поток от товари от Турция към Европа. Досега товарният поток обикновено минаваше през България и Румъния, заобикаляйки територията на Украйна.
Предполага се, че при посещението на Ердоган ще бъде подписано и споразумение за международна железопътно-фериботна линия. В момента Турция е един от главните търговски партньори на Украйна в близкоизточния регион и заема второ място след Русия сред потребителите на украински стоки. През миналата година двете страни са разменили стоки за 5,5 милиарда долара.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg